• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Gustav Fridolin och Åsa Romson, MP, och Stefan Löfven och Carin Jämtin, S. Foto: TT

S och MP överens om skolan

Uppdaterad
Publicerad

Obligatoriskt gymnasium, högre lärarlöner och mindre klasser – nu är Miljöpartiet och Socialdemokraterna överens i regeringsförhandlingarna om det första och kanske viktigaste området – nämligen skolan.

Både Socialdemokraterna och Miljöpartiet gick till val på skolan, och idag vill de visa upp att de nu är överens om hur förskola, grundskola och gymnasium ska förändras de kommande åren.

– Det blir en skola för alla barn, där de ska få de kunskaper de har rätt till, säger Carin Jämtin. Alla barn kan lära sig om de får rätt förutsättningar.

– Det ska bli en jämlik skola där så fort en lärare ser att en elev behöver hjälp så ska hjälpen vara på plats, säger MP:s språkrör Gustav Fridolin.

Obligatoriskt gymnasium

Det handlar till exempel om att förskoleklassen blir obligatorisk, även så gymnasiet för elever upp till 18 år.

Fler ska anställas i skolan så lärarna får mer tid till undervisning och skolklasserna, och barngrupperna ska bli mindre – och så ska fler speciallärare utbildas och anställas. Och skolor med allra sämst resultat ska få riktat stöd.

Högre lärarlöner

Lärarna ska få högre löner genom ökade statsbidrag och dialog med parterna. Men uppgörelsen säger inget om när allt ska vara på plats.

Kan du säga något om vad som kommer införas vid årsskiftet?

– Nej, de olika förslagen måste först beredas. Men så snabbt som möjligt ska vi se till att sätta in de resurser som krävs, säger S-ledaren Stefan Löfven.

Avslöjas i budgeten

Inför valet lovade både Socialdemokraterna och Miljöpartiet satsningar på skolan på över 11 miljarder om året när alla förslag är införda. Nu ska tydligen finansieringen vara löst, men resultatet avslöjas först i budgeten.

Miljöpartiet vill höja skatten för de som tjänar 40 000 och Socialdemokraterna vid 60 000 – vad blir det?

– Det är just sådana diskussioner vi tar i budgetförhandlingarna, säger Gustav Fridolin.

Men måste ni inte ha finansieringen på plats när ni lovar sådana här förändringar?

– Självklart och det kommer vi också kunna visa att vi har när vi presenterar budgeten, säger Gustav Fridolin.

Lärarförbundet jublar

På lärarförbundet välkomnar dagens besked från S och MP.

– Det här är en stor seger för lärarna, att miljardsatsningarna på lärarlönerna blir verklighet. Det är viktigt nu att det blir ett uppställ och ansvarstagande från alla politiska partier för den lärarkris som vi står mitt i, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

– På skolans område har vi inte råd med tvära kast. Nu har politikerna chansen att vända lärarkrisen.

Är det här tillräckligt då?

– Man måste börja i rätt ände, utan kraftfulla på miljardsatsningar på lärarlönerna kommer vi inte kunna hitta fler lärare som är nödvändiga för insatserna, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

Debatt i Agenda

Vad händer nu med skolan? I kvällens Agenda debatterar avgående utbildningsministern Jan Björklund (FP) med språkröret Gustav Fridolin (MP). Den senare har av många pekats ut som Björklunds efterträdare på utbildningsministerposten. 

Agenda sänds klockan 21.15 i SVT2. Programmet kan också ses direkt i SVT Play och i efterhand här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.