Malin Siljedahl sitter i studion där podden spelas in tillsammans med reporter Niko Ago.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man kanske har hundra vänner på nätet men inte en enda man litar på” – hör hur Malin Siljendahl vill hjälpa unga att prata om känslor och sitt mående. Foto: Niko Ago/SVT

Malin poddar för att eleverna på Gylle skola ska må bättre : ”Ska inte känna sig ensamma”

Uppdaterad
Publicerad

Borlänge kommun och Gylle skola tar ännu ett steg för att förebygga psykisk ohälsa – sedan en tid tillbaka finns Dalarnas första pedagogiska utvecklare i psykisk hälsa på skolan. Nu görs även en podd på temat för att främja elevernas välmående.

– I podcasten får både elever och lärare möjlighet att prata om sitt mående och sin psykiska hälsa, det skapar en öppen dialog och ökar medvetenheten kring de här viktiga frågorna, säger Malin Siljendahl.

Malin betonar att detta initiativ inte hade varit möjligt utan stödet från skolans rektorer.

Psykisk ohälsa bland barn och unga

– Mina rektorer är de första som faktiskt vågat satsa på en pedagogisk utvecklare, och utan dem hade detta inte varit möjligt, säger hon.

Jobbar i skolan för elevers välmående

Sedan förra året har hon arbetat på Gylle skola i Borlänge för att förbättra elevernas psykiska hälsa, bland annat genom undervisning i ämnet. Hon är något av en pionjär på området, enligt kommunen en av få i Sverige och Dalarnas första pedagogiska utvecklare i psykisk hälsa inom skolan.

Får hjälp av Avicii-stiftelsen Tim Bergling foundation

Nu tas alltså nästa steg med en podcast, ”For a better day”, som är ett samarbete med Tim Bergling Foundation och Ångestpodden. Tim Bergling Foundation har hjälpt till med poddutrustning och nya avsnitt planeras minst en gång varje månad.

Nu planerar även andra högstadieskolor i Borlänge att satsa på ämnet psykisk hälsa, något som Malin tycker är både viktigt och intressant.

– Jag hoppas att psykisk hälsa ska bli en del av undervisningen i hela Sveriges skolsystem, tillägger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Psykisk ohälsa bland barn och unga

Mer i ämnet