Man i Ludvika döms efter hot mot politiker

Publicerad

”Era hus brinner ner”. Det kommenterade en man i 50-årsåldern på ett Facebook-inlägg om ett politiskt beslut att lägga ner badhuset i Grängesberg. Mannen döms nu till dagsböter på 6 400 kronor för olaga hot.

Det var Socialdemokraterna, Moderaterna, och Kristdemokraterna som fattade beslutet om att lägga ner Grängesbadet.

Beslutet delades i en Facebook-grupp tillsammans med en bild på socialdemokraten Leif Pettersson och moderaten Håge Persson. De två, och kristdemokraten Ann-Christin Anderberg, blev målsägande i åtalet mot mannen.

Mannen: ”Kläckte ur sig på fyllan”

Mannen själv har uppgett att kommentaren var ”något han kläckte ur sig på fyllan” för att uttrycka sin besvikelse kring beskedet och att det inte var menat som ett hot riktad mot någon särskild person.

En period efter kommentaren fick de tre politikerna ha väktare vid sina bostäder. Moderaten Håge Persson är lättad över den fällande domen.

– Det var jobbigt under perioden vi hade bevakning. Då blev det verkligt, säger Håge Persson.

Hård ton i lokala grupper

Håge Persson tycker att det genomgående är hård och eskalerande ton i de lokala grupperna i sociala medier. Han hoppas att den fällande domen skickar en signal.

– Att gömma sig bakom en datorskärm och tro att man kan bete sig hur som helst, det måste få ett slut. Man kan vara oense och ha olika åsikter men det måste vara på ett respektabelt sätt.

Ann-Christin Anderberg (KD) var en annan av de målsägande.

– Jag är tacksam över att rätten har tagit det på allvar. Vi bor i ett litet trähus och man behöver inte ha speciellt stor fantasi för att det ska kännas väldigt obehagligt.

Två män i klassrum på Högskolan i Halmstad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt en studie från forskare på Högskolan i Halmstad tidigare i år upplever 43% av Sveriges lokalpolitiker hot och hat. Foto: Anton Johansson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.