Hovrätten fastslår att gärningen motiverar ett ettårigt fängelsestraff istället för åtta månader. Foto: Polisen

Man slog ihjäl hund med yxa – får skärpt straff

Publicerad

En man i Ludvika kommun som i oktober i fjol dömdes till fängelse i åtta månader för att ha slagit ihjäl sin bekantas ettåriga hund, får nu sitt straff förlängt med fyra månader.

Händelsen skedde i februari 2021 då mannen ska ha slagit en hund flera gånger med en yxa samt kastat hunden utför en trappa. Detta resulterade i frakturer och blödningar på djurets huvud och kropp samt skärsår, enligt Falu tingsrätt. Hunden dog till slut av våldet.

Under kvällen ska mannen ha umgåtts med två kvinnor. En av kvinnorna ägde hunden.

Ville frikännas

Mannen överklagade tingsrättens dom då han ville frikännas från åtalet för djurplågeri och att skadegörelsen skulle betecknas som brott av normalgraden i stället för grov.

Men Svea hovrätt anser att gärningen motiverar ett fängelsestraff på ett år, sammantaget med båda brottsrubriceringarna grov skadegörelse och djurplågeri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.