Foto: /Jonas EkströmerTT

Många lärartjänster otillsatta inför skolstarten

Uppdaterad
Publicerad

Den stora lärarbristen i Dalarna gör att det är svårt att tillsätta alla lärartjänster. På många håll tvingas kommunerna ta till obehöriga lärare för att fylla hålen. I Borlänge är fortfarande 30 tjänster otillsatta.

– Det är bekymmersamt att vi inte i god tid kan meddela vem som ska undervisa i alla klasser, säger Lars Walter, chef för Bildningssektorn i Borlänge kommun.

Det är bråda tider i många av länets kommuner. Nästa vecka är det skarpt läge. Men den 31 juli i år fanns 88 utannonserade grundskollärarjobb i Dalarna hos Arbetsförmedlingen. Det är något färre än i fjol då 93 tjänster låg ute samma datum. Men trenden om man ser tillbaka några år är tydlig. Lärarbristen har blivit allt värre.

Knapp vecka till skolstart

I Borlänge kommun har rektorerna kämpat hårt för att få behöriga lärare på sina vakanser. Med en knapp vecka innan

En knapp vecka till skolstart och ett 30-tal lärare fattas. Lars Walter är bekymrad. Foto: SVT

skolstart är fortfarande ett 30-tal tjänster inte tillsatta.

– Det är en stor brist, en ackumulerad brist, det vill säga en brist som har byggts upp under ganska lång tid. Den har förstärkts och synliggjorts av kravet på lärarlegitimation, säger Lars Walter.

Problem på många håll

Att lärarbristen inom grundskolan ställer till problem för länets kommuner är tydligt utifrån svaren i en enkät som SVT Nyheter Dalarna har skickat ut. Det är ansträngt på många håll. I Falun finns åtta lediga tjänster, i Hedemora finns ett behov av behöriga lärare i hela kommunen och i Ludvika får vi till svar att det finns flera obehöriga lärare i verksamheterna.

LÄS MER: Så har kommunerna svarat om lärarbristen

Också glesbygdskommunerna Malung-Sälen och Älvdalen har problem. I Älvdalen ställer de stora avstånden mellan skolorna till problem, eftersom det blir svårt att samverka mellan skolorna om de olika tjänster som finns.

Antalet annonser efter lärare har ökat kraftigt de senaste åren. Foto: SVT Design

Brist på behörighet

Kravet på att lärare ska vara behöriga och legitimerade har ställt till problem för kommunerna. Många kommuner anger i svaren att man kommer tvingas använda sig av obehöriga lärare under höstterminen. Så är fallet också i Borlänge där Lars Walter befarar att en majoritet av de 30 tjänsterna kommer besättas av obehöriga.

LÄS MER: Arbetsförmedlingen: ”Det ser inte ljust ut för framtiden”

– Det är ett stort problem för vi vet att lärarens kompetens är den enskilt viktigaste faktorn för att kunna påverka elevernas kunskapsutveckling.

Försöker vända trenden

I Borlänge har man tagit till nya grepp för att försöka vända trenden. Bland annat arbetar man med att använda den resurs som nyanlända akademiker utgör. Detta kallas kompanjonlärare och betyder att nyanlända bildar team med anställda lärare. Tillsammans med Högskolan Dalarna har Borlänge och flera andra dalakommuner också inlett ett program där lärarstudenter kan arbeta och studera samtidigt som de får lön. Detta kallas Lärarutbildningskontrakt.

LÄS MER: De får betalt för att bli lärare

– Det första jag vill säga är att det är viktigt att idka lite självkritik. Det har vi gjort. Vi ser att vi inte kan förlita oss på att staten via högskolorna kommer lösa hela den här frågan. Vi måste göra det här tillsammans, säger Lars Walter.

TV: I Borlänge är 30 tjänster otillsatta inför skolstarten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lärarbristen i Dalarna

Mer i ämnet