– Det här är så klart väldigt allvarligt. Vi har märkt att det kommit fler och fler nya kvinnor under det första pandemiåret. Det kan bero på att fler vistas hemma och att vardagen ändras från hur det brukar vara, vilket i många fall leder till stress och ångest, säger Emma Momqvist på kvinnojouren i Borlänge.
Våldet finns i alla samhällsskikt
I statistiken som SVT samlat in har antalet stödsökande kvinnor ökat hos majoriteten av jourerna som finns runt om i Dalarna. Kvinnorna som kontaktar jourerna är från alla samhällsklasser, yrkesgrupper och religioner.
– Många kvinnor som vi möter kommer från mycket våld från makt och kontroll. Svartsjuka och även heder. Våld i hederns namn kan skilja sig åt i olika sammanhang men är, liksom alla former av våld mot kvinnor, den yttersta konsekvensen av könsmaktsordningen, säger Cecilia Broström på kvinnojouren i Ludvika/Smedjebacken.
Vad kan samhället göra?
– Samhället behöver värdesätta att samverkan behövs för de personerna som är utsatta. Vi behöver ha en god samverkan mellan polis, socialtjänst, advokater, civilsamhälle och ideella organisationer, säger Emma Momqvist på kvinnojouren i Borlänge.
Antalet stödsökande hos kvinnojourerna i Dalarna åren 2019 och 2020
Borlänge: 92/137
Ludvika/ Smedjebacken: 125/ 115
Leksand: 16/23
Malung/Sälen: 14/25
Avesta: 86/116
Falun: 53/140 unika individer.
Hedemora: Finns ingen statistik
Här kan du söka hjälp om du är utsatt för kvinnomisshandel
- Nationella Kvinnofridslinjen 020-50 50 50
- Socialtjänsten i din kommun
- Kvinnojour – hitta en nära dig på roks.se eller unizon.se
- RFSL:s brottsofferjour för HBTQ-personer