Hennes mans våldsamma tendenser fanns där under merparten av deras förhållande. Elin berättar att bilden av en stark kärnfamilj bidrog till att hon stannade och att hon anpassade sig efter honom för att få familjen att fungera.
– Jag såg bara de bra sidorna. ”Om jag gör så här så kanske han inte blir arg, om jag inte höjt rösten då hade detta inte hänt”.
Hon berättar att det var när barnen anpassade sig efter mannen som det blev outhärdligt och hon valde att lämna honom på riktigt.
Varför lämnar man inte vid första slaget?
Elins man har gripits flera gånger för misshandel. Hennes barn kan inte längre använda sina riktiga namn och när hon och barnen träffar nya personer får de presentera sig med en påhittad historia. Idag träffar Elin varken familj eller vänner.
Vardagliga saker så som att ha ett abonnemang eller handla på nätet är inte ett alternativ.
– Det går inte att planera inför en framtid. Hur får man nya vänner när man inte kan berätta vem man är? Allt i det svenska samhället är kopplat till din identitet. Jag kan inte ha ett abonnemang, få paket på posten, eller handla på faktura. Ligger jag hemma och är sjuk så måste jag gå ut med barnen och handla mat, jag kan inte ringa och beställa online. Det går inte.
Fokus ligger på att gömma oss
Elin känner sig sviken av samhället. Hon menar att stödet och ansvaret måste förbättras. Hennes man har återigen ansökt om vårdnaden om barnen. Dyker hon inte upp på förhandlingen så riskerar hon att förlora barnen.
– Han använder barnen för att komma åt mig. Man undrar ju hur många gånger de egentligen kan söka om vårdnad?
Kan inte förlita sig på rättsystemet
Elin heter egentligen något annat – vi har valt att förvränga hennes röst och byta ut hennes namn för att skydda henne.
Här kan du söka hjälp om du är utsatt för kvinnomisshandel
- Nationella Kvinnofridslinjen 020-50 50 50
- Socialtjänsten i din kommun
- Kvinnojour – hitta en nära dig på roks.se eller unizon.se
- RFSL:s brottsofferjour för HBTQ-personer