Han är mästare på stången

Uppdaterad
Publicerad

Svensk mästare i pole dance – tränar 20-30 timmar i veckan.

Ibrahim Tunc från Gävle är 24 år gammal och spenderar just nu dagarna med fysisk träning och psykisk förberedning inför SM, i en något ovanlig sport.

– Det är inte speciellt många killar som håller på, ofta tror de att pole dance är precis som stiptease och blir lite fundersam, säger Ibrahim Tunc.

Pole dance, som kan ses som en blandning mellan dans, gymnastik och akrobatik, är i Sverige, ganska ny som sport och okänd för de flesta. Men enligt arrangörerna till SM är det en stadigt växande sport och tros just nu ha cirka 1700 utövare.

Även bland killar växer sporten, vilket tros ha att göra med att det krävs mycket muskelstyrka för att orka hålla sig kvar i stången, tillräckligt länge för att få bra poäng, och att det kan ses som ett substitut till gymmet.

– Det är fortfarande Chinese pole dance, cirkusvarianten av pole dance,  som är vanligast bland killar. Men nu när det är populärt att bygga muskler på gym har killarna börjat upptäcka pole dance istället eftersom att det ger helt andra muskler och tränar hela kroppen, förklarar Ibrahim Tunc

Det har inte ens gått två år sedan han testade sporten för första gången, men efter det var han fast och den hårda träningen har gett snabba resultat.

– Efter tre månader var jag med i Battle of the pole och där kom jag två i den lägre klassen, förra året, 2011, var första gången som SM arrangerades och då vann jag. Efter det åkte jag till London för att tävla i VM, men där gick det inte speciellt bra eftersom att många av de andra deltagarna tränat mycket längre än jag, säger Ibrahim Tunc.

Just nu tränar han mellan 20-30 timmar i veckan för att nå toppform inför årets SM som hålls på söndag.

– Eftersom att jag vann förra året vill jag vinna igen, men motståndet är hårt, säger Ibrahim Tunc.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.