– Vi har valt att glesa ut möbleringen i klassrummen och ha olika strategier för att man inte ska behöva mötas i korridorer och entréer, säger Maria Pettersson, rektor på det personaldrivna frigymnasiet i Falun.
Det är något som kan låta enkelt men som har krävt en hel del tankemöda och omdisponering av klassrum och grupprum bland annat. En annan strategi man valt är att låta årskurserna gå i skift. Något som Maria Pettersson utvecklar mer i klippet ovan.
– En annan utmaning har varit att säkerställa att personalen känner sig trygg och att också de kan arbeta med avstånd och under säkra former.
Bland annat erbjuds de lärare som vill skyddsvisir eller plastskärmar som kan användas t e x när man måste sitta nära eleven vid handledning.
Falu frigymnasium har ingen egen matsal, eleverna äter normalt på en restaurang i anslutning till sjukhuset. Men där får man inte vara under coronapandemin utan eleverna får nu lunchen i matlådor som äts i eller utanför skolan.
– Vi har fått anställa mer personal som sköter all hantering av mat. Det innebär ju allt möjligt egentligen, både att hämta och lämna ut maten, städning, sophantering med mera för att vi ska kunna ge eleverna en säker lunch, säger Maria Pettersson.
Se mer i klippet ovan.