Delad bild – till vänster ett klassrum där människor sitter vid bänkar för att skriva högskoleprovet, till höger en bild på en kvinna, Noor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Försöker att inte kolla på klockan så att jag blir nervös”, säger Noor Sairawan om sitt knep för att behålla lugnet – även genom den svåra mattedelen Foto: Sofie Lind/SVT

Matten tycktes vara svårast när högskoleprovet skulle skrivas i Falun

Uppdaterad
Publicerad

Runt 50 000 personer skrev högskoleprovet under söndagen, varav drygt 1 000 var anmälda i Dalarna.

Högskoleprovet kan skrivas både på hösten och på våren och många gör det för att öka möjligheterna till att komma in på de program de vill studera på.

Noor Sairawan och Alva Taxell Stoltz var två av de som skrev provet på Högskolan Dalarna i Falun. Noor hoppades att provet ska ge henne fler valmöjligheter när hon sen ska besluta sig för vad hon vill studera för något.

Högskolan Dalarna

– Men jag har jobbat en del innan provet och bara hunnit plugga på biblioteket några gånger med en vän, men jag hoppas ändå att det går bra, säger Noor.

– Jag ville inte skriva provet när jag gick på gymnasiet för då var det för stressigt, så därför gör jag det nu efter jag har tagit studenten, säger Alva Taxell Stoltz.

Se mer i klippet om vad Noor och Alva tycker var svårast – och vilka yrkesdrömmar de har

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högskolan Dalarna

Mer i ämnet