en gravid kvinna som håller i sin mage och en barnmorska som står med grön mundering.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur pass mycket förlossningsrädsla krävs för att få hjälp av Aurora 2.0? Och vad kan verksamheten hjälpa till med? Barnmorskan Sofia Söderström svarar. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

Mer resurser till Aurora 2.0 – verksamhet i ny tappning hjälper förlossningsrädda i Dalarna

Publicerad

Under våren har två verksamheter i Region Dalarna slagits ihop och blivit en, för att skapa bättre förutsättningar för blivande mammor med förlossningsrädsla. Den utökade satsningen heter Aurora 2.0.

– Vi har fått utökade tider och två läkare till. Det här behövs verkligen, säger Sofia Söderström, barnmorska Aurora 2.0.

Tidigare har regionen haft projektet Din barnmorsa där den gravida bland annat fått samma barnmorska fram till efter förlossningen.

– I och med att Din barnmorska avslutades vid årsskiftet fick vi i uppdrag att implementera delar av det i befintlig Aurora-verksamhet, därav Aurora 2.0, säger Åsa Nyström, avdelningschef förlossningen.

Aurora har funnits i flera år, dit kvinnor som känt en uttalad rädsla för att föda kunnat vända sig. Barnmorskan beskriver en skillnad med Aurora 2.0.

– Förut har man pressat in väldigt många besök. Nu får vi mer luftigt i schemat för dokumentation, säger Söderström.

En mamma som håller i sin lilla son, står i ett vitt kök.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så beskriver Falubon Christine Mønnich sin förlossningsrädsla – och det här hjälpte henne att klara av förlossningen. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.