Delad bild – till vänster en bild på den bergstrappa som sprängts fram vid Trängsletdammen, till vänster projektledaren Per Fektenberg som bär hjälm och gula glasögon

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se mer i klippet från bergstrappan som sprängts fram – och följ med in i den avstängda tunneln som ska öppnas upp när arbetena vid Trängsletdammen är klara. Foto: Sofie Lind/SVT

Mer vatten ska kunna tömmas – här säkras Trängsletdammen för framtida extremregn

Uppdaterad
Publicerad

I fyra år har Fortum arbetat för att förstärka Sveriges högsta damm, Trängsletdammen, utanför Älvdalen för att den ska kunna tömmas på ännu mer vatten vid kraftiga vattenflöden och klara extremväder.

– De massor som blivit efter vi sprängt i berget har vi använt för att förstärka dammen för att öka stabiliteten och motståndskraften mot läckage, förklarar Per Fektenberg, projektledare på Fortum.

Dammägaren Fortum har dels stärkt dammen och även förebyggt att berget utsätts för erosion, alltså att det nöts ner av stora vattenmängder.

Öppnar tunnel för extrema flöden

En lösning de hittat är att leda vatten förbi kraftstationen när extremväder slår till. Det är därför en tidigare igentäppt tunnel, som användes senast under 1950-talet, renoverats för att kunna släppa fram vatten.

Sprängningar har också gjorts på platsen för att förbättra en avrinningskanal som enbart används vid extrema vattenflöden. Senast kanalen användes var för 23 år sedan.

Kanal nära användas under Hans

– Men det var nära att den även behövde användas i somras i samband med stormen Hans. Det är en kanal som helst egentligen aldrig ska behöva användas, berättar Per Fektenberg.

Arbetena med dammen ska vara helt klara i sommar, vilket är en tidsplan som ser ut att kunna hållas.

”350 000 ton med massor har lagts för att förstärka dammen” – följ med när SVT var på besök vid dammenarbetena som snart är klara

DET HÄR ÄR TRÄNGSLETDAMMEN

  • Trängslets kraftverk ligger i Österdalälven, norr om Älvdalen. Kraftverket uppfördes under åren 1955-1960 och togs i drift år 1960.
  • Trängslet är ett av landets största vattenkraftverk med ett magasin som sträcker sig 70 km i längd.
  • Dammen är Sveriges högsta jorddamm med en fallhöjd på 142 meter och har en årsproduktion på cirka 651 GWh.
  • Förberedelserna inför förstärkningsarbetet av dammen har pågått sedan år 2008 och arbetena på plats vid Trängslet har pågått sedan år 2019.

Källa: Fortum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.