Dammen i Trängslet förstärks för att klara större påfrestningar. Foto: Fortum

Ny rapport: Tillsynen vid svenska vattendammar måste förbättras

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige finns omkring 500 vattendammar som skulle kunna orsaka mycket omfattande skador på samhället om de kollapsade. En ny rapport visar att tillsynen behöver förbättras.

Sveriges högsta damm finns vid Trängslet i Dalarna. Den har kapacitet för 880 miljoner kubikmeter vatten och är en av de omkring 500 dammar i landet som skulle kunna orsaka stor förödelse om den gick sönder.

– Man vill inte ens tänka tanken. Men om det skulle ske skulle det få ödesdigra konsekvenser för Sverige, både när det gäller elförsörjning och för samhället i övrigt, säger Toni Kekkinen, vd för Fortum Sverige som ansvarar för dammen i Trängslet.

När det stora ovädret drabbade Europa som värst för drygt en vecka sedan riskerade en damm i Tyskland att brista. Den utsattes för ett enormt tryck av de stora regnmängderna och myndigheterna fick slita hårt för att minska belastningen.

Klimatanpassar dammarna

I Sverige tar man nu höjd för att oväder kan ställa till problem även här i framtiden.

– Vi ser att vi måste klimatanpassa våra anläggningar för framtida scenarior, så att vi kan hantera de större vattenvolymerna som kan förväntas framgent, säger Toni Kekkinen.

Vid dammen i Trängslet pågår just nu ett omfattande arbete för att den ska kunna tömmas på ännu mer vatten vid kraftigt ökade flöden.

– Vi håller på med förstärkningsarbeten för att kunna få ut mer vatten från dammen. Vi förstärker även nedströms så att dammen inte eroderas, säger Toni Kekkinen.

Tillsynen måste förbättras

Sedan några år tillbaka har säkerheten vid svenska dammar skärpts. En ny rapport från Svenska kraftnät slår dock fast att tillsynen behöver förbättras ytterligare, bland annat genom ökad kompetens hos Länsstyrelserna.

– Vi ser att tillsynen från Länsstyrelsen har ökat. De har varit och gjort platsbesök på våra anläggningar, även om de inte är så många så är det i alla fall en början, vi välkomnar mer resurser så de kan öka sin tillsyn och höja dammsäkerheten totalt i Sverige, säger Toni Kekkinen.

Om några år ska arbetet vid dammen i Trängslet vara färdigt, men redan idag är säkerheten hög menar Fortum.

– Jag känner mig väldigt trygg med det säkerhetsarbete som vi gör, säger Toni Kekkinen.

FAKTA: Historiska dammhaverier i Sverige

Noppikoski, 1985.

Dammhaveri vid en av de större dammarna i Sverige. Ingen omkom, men stora vägar och broar förstördes.

Gruvdammen i Aitik, 2000.

Vid dammhaveriet brast hela dammen. En annan damm nedströms lyckades hålla emot det enorma vattentrycket.

Hästberga i Skåne, 2010.

En större damm havererade, vägar och broar fick omfattande skador, flera fastigheter översvämmades och boende fick evakueras.

Källa: Krisinformation.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.