– Det är väldigt mycket som görs inom vården som är och aldrig kommer att vara fullständigt vetenskapligt utrett med strikta kontrollerade vetenskapliga studier. För det går många gånger av etiska skäl inte att göra det. Utan mycket av det som görs i vården vilar på en erfarenhetsbaserad kunskap, säger Gunnar Moa på Socialstyrelsen.
Socialstyrelsen anser emellertid inte att erfarenheten vad gäller triggerpunktskirurgi är tillräckligt stor. Nyström har själv gjort studier i sin verksamhet och publicerat flera publikationer, men dessa har inte heller varit tillräckliga för Socialstyrelsen.
– Man kan inte utvärdera sin egen forskning eller sin egen praktik utan det måste oberoende granskare göra. Där finns väldigt väl etablerade principer av vad som gäller och runt den här typen av kirurgi finns det ytterst liten vetenskap. Det finns några få publikationer och dom är av mycket låg kvalité så det här uppfyller inte det grundläggande kraven på vetenskap, säger Olle Nilsson som är professor i ortopedi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och sitter i Socialstyrelsens vetenskapliga råd.