Hitachi Energy kommer att tillverka sju stora transformatorer och 48 reaktorer hos Svenska kraftnäts stationer under de kommande åren. Foto: SVT/TT Nyhetsbyrån

Miljardorder för Hitachi Energy i Ludvika

Publicerad

Hitachi Energy har slutit ett miljardavtal med statliga Svenska kraftnät. Det innebär att företaget med sin flaggskeppsfabrik i Ludvika kommer att tillverka sju stora transformatorer och 48 reaktorer kommande åren.

– Avtalet stärker oss i tron att vi måste öka och fortsätta växa. Det är otroligt kul, säger Tobias Hansson, Sverigechef på Hitachi Energy.

Ordern från Svenska kraftnät är en av de största någonsin för Hitachi Energy. Tekniken som Ludvikafabriken ska leverera kommer hamna hos Svenska kraftnäts befintliga- och nya stationer som ska byggas. Tekniken från Hitachi Energy i Ludvika ska börja levereras samtidigt som den nya utbyggnaden av fabriken ska stå klar i Ludvika – år 2027, berättar Sverigechefen.

”En jättebra basanläggning”

I takt med att man börjar arbeta med jätteordern så kommer företaget anställa 2 000 personer, som SVT Dalarna rapporterade om i början av sommaren.

– En stor del av de kommer hamna i Ludvika. Så det kommer bli en jättebra basanläggning många år framåt, säger han.

Men utmaningen är var de ska bo samt infrastrukturen runt fabriken, menar Hansson.

Så används tekniken

Transformatorerna beskrivs av Hansson som systemets växellåda där spänningen växlas upp. Och de så kallade shuntreaktorerna som de ska leverera hjälper till med stabiliteten.

– Shuntreaktorerna hjälper till att hålla spänningen stabil från väder och vind delvis, säger Tobias Hansson.

Förhoppningen med storordern är att kunna stärka Sveriges elnät och är en del i arbetet att hantera den ökande elanvändningen i landet framåt.

Avtalet gäller i åtta år, meddelar Hitachi Energy.

man som ler och fasad på byggnad

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tidigare i sommar berättade Tobias Hansson, Sverige-vd för Hitachi Energy, hur de nya arbetstillfällena fördelas och hur rekryteringen hittills har gått. Foto: Rasmus Hammarström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.