• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Miljoner försvann i Gävle – nu lämnar politikerna

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga ledamöter och ersättare i oppositionsparterna avsäger sig sina uppdrag i Utbildnings- och Arbetsmarknadsnämnden efter förskingringsskandalen i Gävle.

Samtliga ledamöter och ersättare för Centerpartiet, Folkpartiet Liberalerna, Kristdemokraterna och Moderaterna har idag avsagt sig sina uppdrag i Utbildnings- och Arbetsmarknadsnämnden i Gävle kommun. Totalt tio politiker, sex ordinarie och fyra ersättare gör detta för att ta ansvar för Gävle, meddelar de i ett pressutskick.

Detta efter det bedrägeri som skakat kommunen då en anställd inom skolan förskingrade 20 miljoner kronor under flera år.

Miljonförskingring i Gävle

Alliansen har tidigare velat byta ut ordförande, Peter Bergström (S) som är ordförande i nämnden efter bedrägeriskandalen.

Kommunrevisorerna kan rekommendera, i kommande revision (23 april), att nämnden inte får ansvarsfrihet för ekonomin. Då kommer det röstas i kommunfullmäktige.

– Det är också upp till majoriteten att ta sitt ansvar, säger Inger Källgren Sawela.

Men Moderaterna har redan andra aktuella nomineringar till nämnden. Ifall de ordinarie ledamöterna för Socialdemokraterna kommer vara kvar på sina uppdrag.

De som tänker avgår är:

Margareta Larsson (M)

Susanne Brelin (M)

Titti Björk (M)

Linus Fredriksson (M)

Ann Stenström (FP)

Maria Lindström (KD)

Birgitta Bienitz (M) ersättare

Rasmus Rosén (M) ersättare

John-Olof Hermanson (FP) ersättare

Erik Holmestig (C) ersättare

Avsägelserna träder i kraft vid nästa kommunfullmäktige i maj.

Gävledala har försökt nå nämnden ordförande Peter Bergström under förmiddagen men inte lyckats.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Miljonförskingring i Gävle

Mer i ämnet