Organisationen Älvräddarna kommenterar nu den blocköverskridande överenskommelse som presenterades i fredags om hur vattenkraften i Sverige ska se ut i framtiden. Förslaget ”innebär bland annat att svensk vattenkraft ska få moderna miljökrav”, som det beskrivs i ett pressmeddelande från regeringen.
Älvräddarna: krockar med miljömål
Älvräddarna skriver i ett eget pressmeddelande att förslaget är ”ett bakslag för våra strömmande vattenmiljöer”, och menar att det krockar med det av riksdagen beslutade miljömålet ”Levande sjöar och vattendrag”.
Förslaget, som regeringen tillsammans med Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna står bakom, innebär att alla vattenkraftverk ska prövas på nytt. Samtidigt ska äldre vattenkraftverk som drivs med stöd av äldre rättigheter inte prövas på nytt utan omprövas, vilket gör att till exempel krav på miljökonsekvensbeskrivning försvinner.
”Vatten utan energi”
Älvräddarna menar att förslaget innebär att storskaligt utbyggda älvar slipper miljöanpassningar som fiskvägar, och att småskaliga vattenkraftverk permanentas, vilket gör att de kommer att ”därmed fortsätta att utgöra ett problem för den biologiska mångfalden”, skriver Älvräddarna.
– Överdämda habitat, förstörda forssträckor och vatten utan energi vid de småskaliga kraftverken, och miltals med torrfåror och kvarvarande vandringshinder vid de storskaliga vattenkraftverken i våra älvar blir nu vad regeringen och de fem partierna i Energiöverenskommelsen kallar för ”hållbar vattenkraft”, säger Christer Borg, generalsekreterare i Älvräddarna i pressmeddelandet.
Lagförslaget är nästa steg i den energiöverenskommelse som slöts mellan de berörda partierna 2016.