• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Misstänktes för att ha ofredat på festival – hovrätten friar

Publicerad

Den 16-åriga mannen fälldes i Falu tingsrätt för att ha sexuellt ofredat två yngre kvinnor på festivalen. Han blev skadeståndsskyldig, men överklagade senare till hovrätten som nu alltså friar mannen helt.

Misstror ej kvinnornas historia

Det är inte kvinnornas historier i sig som hovrätten misstror. De båda kvinnorna – som är vänner och stod i publiken tillsammans – har uppgett att de utsatts för olika saker. Den misstänkte mannen skulle ha tagit den ena kvinnan på brösten och den andra anklagade mannen för att ha tryckt sig emot henne och slicka henne på armen.

Efter händelserna, ska kvinnorna ha berättat för varandra om vad som hänt och insett att de troligtvis blivit utsatta av samma man.

De tog dock inte kontakt med någon fältassistent på festivalen förrän dagen efter. Och på grund av ett visst ansiktsdrag hos mannen, så tyckte sig kvinnorna kunna identifiera de misstänkta genom en bild på facebook.

Kritiserar utpekning

Men då tingsrätten menar att det är ställt utom rimligt tvivel att det är mannen, så gör hovrätten en annan bedömning och kritiserar hur mannen har pekats ut.

De lyfter bland annat punkter som att det var mörkt på kvällen och att det var mycket folk. De båda kvinnorna kan också ha påverkats av varandra då de pratat om händelsen direkt efteråt. I förhör har de också uppgett att mannen haft olika kläder på sig.

Att kvinnorna dessutom tillsammans pekat ut en gärningsman utifrån ett visst ansiktsdrag – och enbart haft denne att välja på – så menar hovrätten att identifieringen inte gått till på rätt sätt.

Svårt överlaga med identifiering

SVT Nyheter Dalarna har tidigare berättat om att flera anmälda sexbrott på festivalerna i länet har lagts ner. Bara var femte anmälan nådde till tingsrätten, varav bara några få fortfarande utreds. Men de allra flesta anmälningarna lades istället ner.

LÄS MER: Krönikan: ”Brotten sker mitt framför oss”

Emelie Andersson är utredningschef på polisen i Dalarna. När SVT Nyheter Dalarna frågade henne varför många anmälningar om sexbrott lagts ner, så var just svårigheten att identifiera en gärningsperson en av de de främsta anledningarna.

Och i ett publikhav, blir identifieringen extra svårt:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.