Mögel i stall gör hästar sjuka – ingen tar ansvar för renovering

Uppdaterad
Publicerad

25 av 28 hästar i Smedjebackens kommuns stall på Väderbacken insjuknade i hosta i maj. Och några av hästarna är fortfarande inte helt friska. Men trots rapporter som pekar på höga halter av mögel och bakterier i stallet, så har ingen ännu tagit ansvar för renoveringen.

Sedan i slutet av våren har allt fler privata hästägare valt att flytta sina hästar från stallet på Väderbacken, där det bland annat bedrivs ridskoleverksamhet. Anledningen är den dåliga stallmiljön som gjort att många av djuren insjuknat.

Svamptillväxt och kronisk hosta

Ett exempel är hästen Fanny som diagnostiserats med svamptillväxt i halsen och kronisk hosta, något som med största sannolikhet beror på mögeltillväxten i byggnaden.

– Det känns jättetråkigt. Hon är ju bara fem år och på grund av att hon medicineras så har vi inte kunnat träna och tävla, som vi kanske skulle ha gjort annars, säger ägaren Felicia Dahlström.

Ingen tar ansvar för renoveringen

Stallbyggnaden ägs av kommunen, som tillsammans med ridskolan har ansvar att se till så att en renovering genomförs. Men än så länge är det ingen som tagit sig an uppgiften. Ridskolan har för dålig ekonomi för att kunna göra det som krävs, och kommunen har sedan i somras bara rivit en enda vägg i byggnaden.

Kan tvingas lägga ner

Och om åtgärder inte vidtas inom en snar framtid, så finns en risk att verksamheten inte längre kan fortsätta. Det på grund av den hälsofarliga miljön som påverkar både djur, hästägare och ridskoleelever.

– Jag hoppas, och ber, att vi inte behöver lägga ner, men just nu ser det inte så bra ut, säger Hanna Henriksson, ordförande på Smedjebackens ryttarsällskap.

SVT Nyheter Dalarna har utan framgång sökt de ansvariga på Smedjebackens kommun för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.