Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det här gör Mora kommun för att hjälpa byborna med råttproblemen i Färnäs – se mer i videon. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Mora kommun: ”Vi ser allvarligt på det här” – använder bekämpningsmedel mot råttor

Uppdaterad
Publicerad

Efter lång tid av problem med råttor har Mora kommun nu anlitat ett företag som arbetar med skadedjursbekämpning för att hjälpa byborna att få ner det stora antalet råttor i Färnäs.

– Vi har sett att det finns en problematik och ser allvarligt på det här, säger José Gutierrez som är kommunikationschef i Mora kommun.

Enligt bybor som SVT Dalarna har pratat med började problemen med råttorna 2022 vilket de har påtalat för kommunen. Men under den senaste tiden har antalet råttor ökat kraftigt och de har bland annat synts inne hos folk, i trädgårdar och runt skolan.

Råttor

– I det här fallet har vi sett ökningen så det är befogat att sätta in åtgärder från kommunens sida.

Vet ni vad den här ökningen av råttor beror på?

– Råttor finns där det bor människor och det är ett utbrett problem över hela landet. Nu vill vi lösa det här tillsammans med de som bor och verkar i området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Råttor

Mer i ämnet