Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Känner sig inte bekväm att sitta ute” – så påverkas byborna av den stora mängden råttor. Foto: Foto: Ann-Louise Julin, SVT/Arkiv, TT Nyhetsbyrån

Stora problem med råttor i Färnäs – Julia: ”Jag har små barn som jag inte vill släppa ut”

Uppdaterad
Publicerad

Under ett par års tid har byborna i Färnäs utanför Mora klagat på råttor. Nu har problemen eskalerat och byborna hade nyligen ett möte med kommunen för att försöka komma till rätta med problemet.

– Jag har små barn som jag inte längre vill släppa ut själva och det känns otrevligt att sitta ute på gården, säger Julia Lantz som bor i Färnäs.

Enligt en annan av byborna, Karin Hansson, började problemen för två år sen men har nu eskalerat.

Råttor

– De syns överallt, på gårdar, runt skolan, under bilar. Det måste ju finnas en anledning till att de plötsligt började dyka upp för två år sen.

Möte med kommunen om råttproblemen

Nyligen hade kommunen ett möte med byborna och nu har de hjälpt till genom att sätta ut råttgift på olika platser i byn. Men kommunen säger också att det krävs att alla hjälps åt för att få bukt med problemen.

– Klart att vi ska hjälpas åt och tänka på hur vi sopsorterar och så men det är ju självklart, säger Karin Hansson.

Enligt kommunen finns det ingen annan förklaring till problemen förutom att råttor finns naturligt i städer och byar.

– Man får väl räkna med att det finns råttor men som det är nu är det kopiöst. Vi behöver få ner antalet i byn och jag hoppas att det inte är försent, säger Julia Lantz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Råttor

Mer i ämnet