En bild med två sektioner: till vänster visas en hand som håller upp en rund, lila platta med ett frågetecken. Till höger står biträdande smittskyddsläkaren Helena Ernlund utomhus framför en byggnad med flera fönster, iförd en jacka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är symptomen för mykoplasma, och så kan du lindra sjukdomen – smittskyddsläkaren Helena Ernlund svarar på frågor i klippet. Foto: Greta Hansson Viklund/SVT

Mykoplasma ökar i Dalarna – det här kan du göra om du blir sjuk

Uppdaterad
Publicerad

Det märks en tydlig ökning av den luftburna bakterien mykoplasma i Sverige just nu, och Dalarna är inget undantag.

– Infektionsläkare har sett en tydlig ökning i år, även gällande sjukhusvårdade fall, säger Fredrik Rücker, smittskyddsläkare i Region Dalarna.

Ett större utbrott pågår just nu av sjukdomen. Den drabbar äldre värre än yngre, medan barn får något som liknar en förkylning. Äldre personer kan få en allvarlig lunginflammation. Att det är ett sådant utbrott just nu tros vara för att vi inte utsattes för smitta under pandemin i lika stor utsträckning som nu.

Tiofaldig ökning i Dalarna

Luftvägsinfektioner orsakade av mykoplasma är däremot inte anmälningspliktiga, så de fallen rapporteras inte till smittskydd, berättar Fredrik Rücker, smittskyddsläkare i Region Dalarna.

– Mikrobiologiska laboratoriet har inte exakta siffror men det ser ut att bli mer än en tiofaldig ökning av antalet påvisade fall av mykoplasma i år, jämfört med förra året, säger Fredrik Rücker.

Kan behandlas med antibiotika

Hittills i år har knappt 200 fall bekräftats i Dalarna genom provtagning. Diagnosen ställs efter att man tagit ett prov, och behandlingen är antibiotika. Men enligt Folkhälsomyndigheten rekommenderas antibiotika vanligtvis bara vid lunginflammation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.