En hand som tar på en blomma på en äng

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med ut i dikena i Gagnef – här växer några arter, bland annat orkidéer, som Naturskyddsföreningen vill skydda med senare dikesröjning. Foto: Niko Ago/SVT

Naturskyddsföreningen kritisk till Trafikverkets tidiga dikesslåtter i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Naturskyddsföreningen i Dalarna är kritisk till att Trafikverket slår diken redan nu i början av juli. Föreningen anser att det hotar den biologiska mångfalden, särskilt de sällsynta orkidéer som finns i området.

Varje år slår Trafikverket gräs längs vägkanterna för att säkerställa god sikt för trafikanterna. Men Naturskyddsföreningen menar att det är skadligt för den känsliga floran i dikena om gräset slås så tidigt som i början av juli. De menar att flera orkidéer riskerar att förlora sina populationer om slåttern sker innan de hunnit blomma och sprida sina frön.

– Vi har påtalat vikten av att anpassa tidpunkten för slåtter, men våra invändningar har ignorerats, säger Johan Hedberg, representant för Naturskyddsföreningen i Gagnef.

Trafikverket: ”Måste vara realistiska”

Ove Eriksson, som är miljöspecialist på Trafikverket, säger att han förstår kritiken, men menar samtidigt att även om artrika vägkanter alltid har prioritet så kan verksamheten inte styras av dem.

– Vi måste vara realistiska. Det handlar om enorma mängder mil som måste slås under en kort tid. Om vi blir sena så får vi problem med förberedelserna för vinterperioden, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.