Mattias Ahlstedt, länsordförande för Naturskyddsföreningen i Dalarna. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Lotta Ohlin/SVT

Naturskyddsföreningen: ”Skogsägarnas äganderätt är stark som den är”

Publicerad

Äganderätten för de som äger skog är stark som den är och skogsägare har väldigt stora friheter, det menar Mattias Ahlstedt, från Naturskyddsföreningen. Enligt honom ställer sig föreningen kritiska till en stärkt äganderätt för skogsägare.

– Generellt är vi negativa till det, säger Mattias Ahlstedt, länsordförande för Naturskyddsföreningen i Dalarna.

– Skogspolitiken har gått ut på frihet under ansvar. Det har varit väldigt mycket frihet och si och så med ansvaret. Man har inte tagit tillräckligt ansvar för en biologisk mångfald.

Enligt honom så gäller det både stora och små skogsägare i landet. Men det är inte enbart skogsägaren som har ett ansvar.

– Staten och politikerna har också ett väldigt stort ansvar. Och det behövs mer resurser.

Irritation över nyckelbiotoper

En sak som Mattias Ahlstedt säger sig ha noterat är att skogsägare kan känna en irritation över skyddandet av nyckelbiotoper.

– Ibland är skogsägare arga på att det skulle finnas för mycket nyckelbiotoper. Men det är inget lagligt skydd för nyckelbiotoperna, det är något frivilligt att skydda dessa områden. Och om en skogsägare är certifierad så vet man ju vad man gått med på och vad certifieringen innebär, säger han och fortsätter:

– Dessutom ska skogsägare ha koll på sin skog, vad som växer i den och om det finns några nyckelbiotoper. Så en nyckelbiotop ska inte kunna avverkas av misstag.

Försvårar skyddet av marken

Om skogsägare skulle få stärkt äganderätt, så är en risk att det blir svårare att skydda marken, enligt Mattias Ahlstedt. Och på ett område säger han att han har samma åsikt som skogsägarna:

– Jag håller med skogsägarna om att det finns för lite pengar som går till skyddandet av skogen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.