• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Nedläggning av Kustbevakningen oroar

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen kom beskedet att samtliga sex anställda på Kustbevakningen i Hudiksvall är varslade om uppsägning. Och en nedläggning kan få stora konsekvenser längs Hälsingekusten.

Kustbevakningen måste dra ner med 133 miljoner kronor till 2016. För att klara det riskerar sju stationer att läggas ner och Hudiksvall är en av dem. Och om stationen läggs ned kommer utryckningstiden bli betydligt längre vid en eventuell olycka.

– Vi kan ta utsläppet i Sandarne som exempel. Att där vi snabbt kunde vara på plats och ta upp mycket olja. Vi tog upp 300 ton som annars hade kunnat hamna på land, säger stationschefen i Hudiksvall, Tony Holmberg.

Gävledala: Kustbevakningen

Förutom att bedriva räddningsverksamhet utför Kustbevakningen också kontroller av lastfartyg och fiskeverksamhet och övervakar in- och utförsel av varor och människor.

– Om man väljer att inte ge Kustbevakningen de här pengarna så blir det en fördyring på andra håll i samhället, någon annan får överta arbetsuppgifterna. Polisen får överväga om de ska ha en polisbåt i Söderhamn eller Hudiksvall till exempel, säger Holmberg.

För räddning av nödställda till havs finns förutom Kustbevakningen också det idéella Sjöräddningssällskapet, som oroas av att sjöräddningsorganisationen totalt sett försvagas längs hälsingekusten om den statliga närvaron till sjöss går förlorad:

– I dagsläget har vi inte båtar som klarar den yttre skärgården till havs i den största sjön. Det är från fall till fall men Kustbevakningen här i Hudiksvall har en större enhet som klarar större sjö så där har vi en begränsning idag, säger Bernt Ehnebohm på Sjöräddningssällskapet i Hudiksvall.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävledala: Kustbevakningen

Mer i ämnet