”Med hästen som hjälpmedel” var rubriken för en konferens i Falun idag. En av de som deltagit i terapiformen ridterapi är Rune Åslund i Falun. Ridterapin har hjälpt honom efter att han drabbats av hjärnblödning och storke.
– Efter första gångerna som jag red började jag få känsel i mina ben igen. Jag kunde till och med gå några steg! säger Rune Åslund.
Projektet blev framgångsrikt
Vid projektets slut 2015 fanns verksamheten vid fyra ridklubbar i länet: Falun, Rättvik, Mora och Malung.
Ridterapi som behandlingfrom
Ridterapi finns idag som en behandlingsform inom landstingets rehabiliteringsverksamhet men Neuroförbundet önskar att fler av länets kommuner skulle bidra till att fler kunde ha ridterapi som en regelbunden aktivitet.
– Då är det större möjlighet att de rahabilteringsinsatser som sätts in också får fortsatt effekt, säger ridterapeuten Marie Gudmundsson.
Vetenskaplig utvärdering
Tack vare pengar från Neurofonden har det också gjorts en vetenskaplig utvärdering av projektet ”Aktiv Rehab & Ridterapi. Det är SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet som har gjort utvärderingen. Den är inte helt klar, men på konferensen gavs en bild av att många neurologiskt skadade och sjuka som fått möjlighet att prova ridterapi upplevt det som positivt och stärkande.