Ritva Kärkkäinen och Stefan Nyberg håller koll på ett av sina fyra barnbarn vid Lillsjön i Avesta kommun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jättebra, allra helst för ensamstående” – hör småbarnsföräldrar och morföräldrar i Avesta om regeländringen. Foto: SVT

Nu kan farfar vara föräldraledig – här är de nya reglerna

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan en mormor, farfar eller annan person vara föräldraledig istället för barnets föräldrar.

– Man ställer ju upp snabbare när man får betalt, säger 35-åriga Martina West i Avesta, som önskar att lagen funnits när hennes barn var nyfött.

Från den 1 juli ändras reglerna kring föräldrapenning så att fler än bara vårdnadshavare eller bonusföräldrar kan få ersättningen. Högst 45 dagar per vårdnadshavare får föras över, eller 90 dagar för den som är ensamstående.

– Det blir mer flexibelt och ger större möjligheter främst till ensamstående eller stjärnfamiljer, säger Alexandra Wallin, avdelningschef Barn och familj på Försäkringskassan.

”Föra över till vem som helst”

I december röstade riksdagen igenom regeringens förslag om att föräldrar kan överlåta föräldrapenning till exempelvis nära anhöriga.

– Man kan föra över dagar till vem som helst men däremot är det samma regler som för vanlig föräldrapenning – man måste vara försäkrad för föräldrapenning, säger Alexandra Wallin.

Personer som bor eller arbetar i Sverige har oftast rätt till föräldrapenning. Den som till exempel är pensionär kan vara föräldraledig men ersättningen baseras på personens egna inkomst.

– Om man är pensionär har man ingen SGI (sjukpenninggrundande inkomst reds. anm) så då blir det i så fall ersättning på grundnivå, säger Alexandra Wallin.

Ta hand om barnbarnen

Vid Lillsjön i Avesta säger Ritva Kärkkäinen att hon kunde ha tänkt sig att ta ledigt från jobbet för att ta hand om sina barnbarn.

– De skulle nog haft hjälp av det, säger hon.

Hur har du planerat föräldraledigheten – vad tänker du om förändringarna?

Tobbe • Då gäller detta beslutet inte vab?

Hej Tobbe!
Sedan tidigare har andra personer än barnets föräldrar kunnat få ersättning för VAB från Försäkringskassan. De här nya reglerna gäller föräldrapenning.

Pinnat inlägg

Från den 1 juli ändras reglerna kring föräldrapenning så att fler än bara vårdnadshavare eller bonusföräldrar kan få ersättning. Nu kan en mormor, farfar eller annan person vara föräldraledig istället för barnets föräldrar.

Hur har du planerat din föräldraledighet? Är ni två föräldrar som har delat lika? Har en av föräldrarna varit hemma mer, eller är du kanske ensamstående? Nu när man kan dela med andra närstående, kommer du att göra det, eller önskar du att möjligheten hade funnits när du hade småbarn? – Dela dina tankar här i chatten!

Minna • Hej!

Gäller de nya reglerna för barnen som född i februari 2024?

Hej Minna!
För specifika frågor rekommenderar jag att du vänder dig till Försäkringskassan för svar.

Lena • Hej!
Jag undrar om en pensionär tar föräldraledigt får den då både ut sin pension som vanligt plus föräldrapenning för den dagen den tar hand om barnet och i Så fall hur mycket är det lägsta beloppet som den får?

Hej Lena!

För specifika frågor rekommenderar jag att du vänder dig till Försäkringskassas för svar.

Moa • Hej, grundnivån för föräldrapenning är 250 kr, lägstanivån är däremot 180 kr. Det är olika typer av dagar man söker och Jonnas svar från tidigare är alltså fel.

Då får jag be om ursäkt för ihopblandade begrepp. Jag trodde det var lägstanivån som efterfrågades. Men att 180 kronor betalas ut för dagar med lägst ersättning stämmer fortsatt.

Janne • Kalle skrev: "...det är väl uppenbart att mor- och farföräldrar kommer bli de som många gånger i praktiken tar hand om sina barnbarn istället för föräldrarna".

Nu är jag inte mor-/farförälder ännu, men jag kommer att ställa mig först i kön att få ta ut föräldraledighet istället för mina barn eller deras partners om de inte kan vara lediga så mycket som de vill. Och hinner jag gå i pension innan dess behöver de inte ens skriva över någon föräldrapenning - då hänger jag gärna med mina barnbarn och får min pension som vanligt. ;)

Melle • Hejsan! Toppen lagändring! Måste föräldrarna arbeta när man ger bort f-dagar till mormor/morfar? Eller kan föräldrarna då ta ut semester samtidigt tex? Finns det något skrivet krav på det?

Hej Melle!

För specifika frågor skulle jag rekommendera att du vänder dig till Försäkringskassan.

Kalle • "Hej, förändringen gäller inte bara pensionärer."

Visst, men det är väl uppenbart att mor- och farföräldrar kommer bli de som många gånger i praktiken tar hand om sina barnbarn istället för föräldrarna. Det blir billigare för Försäkringskassan att betala ut grundersättning än att betala ut föräldrarnas SGI. Således utgör lagändringen ett indirekt sätt att utnyttja pensionärer som billig arbetskraft. Politikerna "glömde" att pensionören skulle kunna få förälderns SGI-ersättning istället för grundersättningen. ;)

Tina • Om man har pension får man avdrag på den motsvarande pengen man får för passning av barnbarn ?

Hej Tina!
För specifika frågor rekommenderar jag att du hör av dig till Försäkringskassan.

Göran Fridh • Ytterligare ett sätt som borgerliga politiker vill underlätta för välbeställda att betala för barnflickor. Finns inget behov av den här reformen. Föräldrar och bonusföräldrar är en fullt tillräcklig målgrupp för betald ledighet för att ta hand om barn

Thomas • Hur mycket är grundnivån

Hej Thomas!

Dagarna med lägst ersättning betalas 180 kronor per dag ut, skriver Försäkringskassan.

Föräldrapenning – det här gäller från 1 juli

  • Föräldrar kan föra över dagar med föräldrapenning till fler personer än bara barnets vårdnadshavare eller bonusförälder.
  • Högst 45 föräldrapenningdagar per vårdnadshavare får föras över när det finns två vårdnadshavare.
  • Den som är ensam vårdnadshavare kan föra över 90 dagar per barn.
  • Antalet dubbeldagar ökar, och dubbeldagarna går att ta ut fram tills att barnet blir 15 månader.
  • Det blir nu 60 så kallade dubbeldagar, tidigare var antalet dubbeldagar 30,
  • De nya reglerna gäller även barn födda innan 1 juli 2024.

Källa: Försäkringskassan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.