två cyklister, en vuxen kvinna och ett barn, som pratar med reportern vid cykelräknaren i Mora

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi vill och hoppas att fler ska välja cykeln framför bilen”, säger Eva Larsson på Mora kommun. Foto: Niko Ago/SVT

Nu räknas cyklisterna i Mora – vill främja hälsosammare livsstil

Publicerad

För att främja cykling har Mora kommun installerat två nya cykelräknare på de mest använda cykelvägarna. Initiativet är en del av cykelstrategin och syftar till att uppmuntra fler invånare att välja cykeln framför bilen.

– Vi hoppas att initiativet inte bara ska öka antalet cyklister, utan även främja en hälsosammare och miljövänligare livsstil bland invånarna, säger Eva Larsson som är kommunens miljösamordnare.

Cykelstrategin är en del av arbetet för att få ett hållbarare Mora.

Räknarna registrerar antalet cyklister som passerar, vilket ska ge data för framtida infrastrukturprojekt och bidra till att öka medvetenheten om cykling som ett hållbart transportalternativ.

– Det är roligt, det är nästan så att jag väljer cykelväg efter var räknarna sitter, så att jag blir en pinne i statistiken, säger cyklisten Sara Blomberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.