Julmys trots elkrisen – nu sätts julbelysning upp i dalakommuner

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som dalakommunerna försöker dra ner på elkostnaderna sätter nästan alla kommuner som SVT pratat med upp julbelysning i år.

– Det är stämningsskapande och trevligt med julbelysning, säger Ebbe Evbjer, vd på Rättviks kommuns bostads- och servicebolag.

SVT Nyheter Dalarna har frågat dalakommunerna om de kommer att sätta upp och tända julbelysning på gator och torg i år – 14 av 15 kommuner ska ha julbelysningen igång. De flesta kommuner menar att det är värdefullt för invånarna.

– Det handlar om trygghetsskapande åtgärder att ha vinterbelysning som vi kallar det här i Leksand, svarar Sofia Tornberg, utemiljöchef på Leksandsbostäder.

Ledlampor prioriteras

Flera kommuner tittar även på lösningar som är energieffektiva, till exempel att använda ledlampor. Säter kommer inte ens att tända de vanliga lamporna i julbelysningen.

– Endast julbelysning med ledlampor tänder vi, då de lamporna drar betydligt mindre ström, svarar hållbarhetstrategen Camilla Sundberg Skogström.

Falun är den enda kommunen i Dalarna som inte fattat något beslut i frågan ännu.

I klippet: Därför väljer Rättviks kommun att sätta upp julbelysningen i år – hör Ebbe Evbjer, vd på Rättviks fastigheter.

Dela dina bästa tips: Så sänker jag mina energikostnader

Pinnat inlägg
en julstjärna och julgransbelysning framför.
Foto: Gorm Kallestad/TT

Julbelysning som vanligt eller håller du igen – dela med dig av dina tankar

Det närmar sig jul och i år sätter nästan alla kommuner i länet upp julbelysning, trots elkrisen.

Hur gör du där hemma? Snålar du ner på julbelysningen eller slår du kanske på stort? Hur går dina tankar? Dela med dig i vår chatt!

Olle • Jag lånar grannens toalett, så slipper jag rengöringsmedel. 😂

Olle • Jag går in till grannen duschar, så slipper jag betala för varmvattnet.

Per • Bor på parkbänk.

Martin • Att avstå från julbelysning i kommunerna samtidigt som skidanläggningar kommer sluka 1000-tals gånger mer energi för snötillverkningen och man håller badanläggningar öppna liksom 21-22 grader i sina fastigheter är inget annat än ren symbolpolitik! Trist och okunnigt i denna mörka årstid.

Jimmy • Bor litet så har bara en ljusstake i vanliga fall. Sätter upp den som vanligt i år men kommer inte tända den.

Det låter som en bra idé. Stämning att ha den uppe ju!

Nisse • Använder stearinljus och dricker glöggen kall.

Kerstin • Julbelysning i all ära, visst ska vi alla dra vårt strå till stacken! Men!!! Jag är nyfiken på hur Vasaloppet (och andra skidanläggningar) tänker när det handlar om tillverkningen av konstsnö!? Dessa maskiner om något, torde väl sluka massor med energi där de står och blåser på dygn ut och dygn in? Rätta mig gärna om jag har fel.

Lena Eriksson • Vi använder enbart LED lampor både inne och ute och har gjort så i flera år. stänger alltid av all ström till tex TVn och datorn på nätterna, har inget som står på stand-by läge. det har vi sparat mycket el / pengar på.

Jessica • Belysningen har vi på som vanligt, ledlampor i alla. Julbelysningen kommer lysa i år som vanligt, ledlampor där också. Inne har vi sänkt temeraturen till 20° från 22°, lite ovant men ok.

Ole • Vi måste visa solidaritet med dem som har problem med elpriserna , och spara på strömmen, så vi kan få prisen på till att gå ned.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elen och prishöjningarna – så påverkas Dalarna

Mer i ämnet