Överläkaren Kalle Etzell sitter framför stolen där behandlingen sker

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när överläkaren Kalle Etzell visar hur magnetbehandlingen fungerar. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Magnetstimulering – ny metod i Dalarna mot depression

Publicerad

Patienter med medelsvår till svår depression kan nu få hjälp genom magnetstimulering. Metoden beskrivs som skonsam med få biverkningar och överläkaren Kalle Etzell tror att behovet av behandlingen kommer vara större än tillgängligheten.

– Av de första färdigbehandlade patienterna vi haft så har flertalet haft goda eller väldigt goda resultat, två av dom blev helt friska, säger överläkaren Kalle Etzell som arbetar inom specialistpsykiatrin.

Ny variant av magnetstimulering

Behandlingsmetoden kallas för rTMS (repetetiv transskraniell magnetstimulering) och innebär att elektromagneter sätts mot patientens huvud och producerar en magnetpuls till hjärnan.

Region Dalarna

Magnetstimulering som behandlingsmetod har funnits sen början av 2000-talet, men det är först nu som den blir möjlig att få på sjukhusen i Dalarna.

Bland annat har en studie vid Akademiska sjukhuset i Uppsala visat på stora förbättringar hos behandlade patienter.

Två apparater kommer inte räcka

I oktober 2022 togs den första apparaten i länet i bruk i Mora. Inom kort kommer ytterligare en att finnas i Falun.

Totalt är 200-300 patienter inskrivna inom specialistpsykiatrin i nordvästra Dalarna, dit Mora räknas. Av dessa skulle upp mot 100 patienter direkt kunna vara kvalificerade för behandlingsmetoden enligt Etzell.

– Jag tror att det kommer finnas fler patienter än vad det finns plats för. Det är så många som har en depression av det här slaget, som kan behandlas med detta, säger han.

Se när överläkaren visar magnetbehandlingen i klippet – ”En lättillgänglig behandling”

Mer behandlingar mot depression:

Läkemedel – ibland en kombination av flera 

Olika former av terapi 

ECT – elbehandling mot mycket svår depression. Hjärnan får svaga pulser av elektronisk ström och behandlingen sker under narkos

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Dalarna

Mer i ämnet