Person står bredvid en kaffemaskin, håller en liten kaffekopp. Bakgrund med bord och stolar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Snacket vid kaffemaskinen: Hur ska kaffedrickaren tänka framöver? – forskaren David Iggman reder ut. Foto: Jonna Björnbom/SVT

Ny forskning: Skippa automatkaffe – bryggkaffe innehåller mindre skadliga ämnen

Uppdaterad
Publicerad

Kaffe från kaffemaskiner på arbetsplatser innehåller kolesterolhöjande ämnen. Det är stor skillnad i jämförelser med vanliga kaffebryggare, visar ny forskning.

– Har man möjlighet kanske man ska välja annat kaffe, säger forskaren David Iggman.

David Iggman, distriktsläkare i Region Dalarna, har lett studien som gjorts vid Uppsala universitet i samarbete med Chalmers tekniska högskola.

– Just sånt här maskinkaffe som vi dricker så mycket på jobbet har ingen testat, därför ville vi veta om det också innehåller sådana här kolesterolhöjande ämnen, berättar David Iggman.

Kan påverka risk för hjärt- och kärlsjukdom

Iggman berättar att en stor del av kaffeproverna som gjordes i studien innehöll nivåer av ämnena cafestol och kahweol som kan påverka kaffedrickarnas risk för hjärt- och kärlsjukdom.

– De här ämnena är bland de mest kolesterolhöjande ämnen som vi känner till. Vi har testat standardinställningen på maskinerna, vanligt svart kaffe och de flesta maskinerna innehåller de här ämnena.

Har testat andra sorter för att jämföra

Att kokkaffe innehåller höga halter av de ämnena är redan känt. Det nämns i de senaste nordiska näringsrekommendationerna.

För att jämföra kaffemaskinsresultaten har forskarna även undersökt andra sorters kaffe och det visar sig att maskinkaffet innehåller högre nivåer av de kolesterolhöjande ämnena än både bryggkaffe, presskaffe och perkulatorkaffe. Kokkaffet är fortfarande det kaffe som har absolut högst nivåer av de här ämnena.

– Vi vet inte exakt varför kaffet i maskinerna innehåller de här ämnena, men man vet att när det filtreras långsamt genom ett pappersfilter så försvinner i princip alla såna här ämnen, säger David Iggman.

I videon: Hur ska kaffedrickaren tänka framöver? – forskaren David Iggman reder ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.