David Iggman, distriktsläkare i Region Dalarna, har lett studien som gjorts vid Uppsala universitet i samarbete med Chalmers tekniska högskola.
– Just sånt här maskinkaffe som vi dricker så mycket på jobbet har ingen testat, därför ville vi veta om det också innehåller sådana här kolesterolhöjande ämnen, berättar David Iggman.
Kan påverka risk för hjärt- och kärlsjukdom
Iggman berättar att en stor del av kaffeproverna som gjordes i studien innehöll nivåer av ämnena cafestol och kahweol som kan påverka kaffedrickarnas risk för hjärt- och kärlsjukdom.
– De här ämnena är bland de mest kolesterolhöjande ämnen som vi känner till. Vi har testat standardinställningen på maskinerna, vanligt svart kaffe och de flesta maskinerna innehåller de här ämnena.
Har testat andra sorter för att jämföra
Att kokkaffe innehåller höga halter av de ämnena är redan känt. Det nämns i de senaste nordiska näringsrekommendationerna.
För att jämföra kaffemaskinsresultaten har forskarna även undersökt andra sorters kaffe och det visar sig att maskinkaffet innehåller högre nivåer av de kolesterolhöjande ämnena än både bryggkaffe, presskaffe och perkulatorkaffe. Kokkaffet är fortfarande det kaffe som har absolut högst nivåer av de här ämnena.
– Vi vet inte exakt varför kaffet i maskinerna innehåller de här ämnena, men man vet att när det filtreras långsamt genom ett pappersfilter så försvinner i princip alla såna här ämnen, säger David Iggman.
I videon: Hur ska kaffedrickaren tänka framöver? – forskaren David Iggman reder ut.