I studien ”Ungas röst” har Erik Lundberg, docent och lektor i statsvetenskap och Ali Abdelzadeh, lektor i statsvetenskap, studerat vilka faktorer som kan förklara skillnader i valdeltagandet hos personer mellan 18 och 25 år.
Den första rapporten i sitt slag
Rapporten, som är den första i sitt slag, publicerades nyligen och den visar bland annat att ungdomar röstar i något lägre utsträckning än befolkningen i övrigt, att unga kvinnor hellre röstar än unga män, att utrikesfödda röstar i lägre grad än inrikesfödda och att valdeltagandet ökar ju högre utbildningsgrad man har.
Det som förvånat forskarna mest är hur valdeltagandet kan skilja inte bara mellan kommuner, utan också inom kommuner.
– Vi har undersökt valdeltagandet mellan bostadsområden med olika socioekonomisk standard och där hittar vi ganska stora skillnader. Det kan skilja upp till 40 procent mellan de områden som har lägst respektive högst valdeltagande, berättar Erik Lundberg.
Så ser det ut i dalakommunerna
I Dalarna utmärker sig till exempel Falun, Smedjebacken och Borlänge med att ha större skillnader, omkring 20 procent, mellan områden med högt respektive lågt deltagande.
Kommuner som Rättvik, Gagnef och Malung-Sälen har något mindre skillnader, där skiljer det runt 10 procent mellan områden inom kommunen.
I klippet berättar Erik Lundberg om tre saker som han, utifrån studien, tror kan få fler unga att delta i valet i höst.
Så stor andel av 18-25-åringar röstade i Dalarnas kommuner i valet 2018:
Falun 87,4%
Leksand 86%
Älvdalen 85,9%
Säter 85,1%
Vansbro 84,8%
Mora 84%
Ludvika 83,7%
Rättvik 83,5%
Borlänge 83,3%
Gagnef 83,3%
Orsa 82,9%
Avesta 82%
Hedemora 81%
Malung-Sälen 80,5%
Smedjebacken 79,7%
Källa: Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor