Det pratas för lite om psykisk ohälsa på gymnasiet tycker elever i Blekinge. Foto: Henrik Montgomery/TT och Stina Stjernkvist/TT

Ny sajt ska hjälpa unga med psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Den psykiska ohälsan hos barn och ungdomar ökar och det blir allt hårdare klimat i skolan. Samtidigt är lärarbristen ett faktum på många håll och resurserna räcker inte för att ta hand om barn och unga som lider av stress, psykiska problem och funktionsnedsättningar.

– Vi som lärare ser att skolans elevhälsa och möjligheter att ge särskilt stöd inte räcker till för behoven som finns, både för att arbeta förebyggande och motverkande av psykisk ohälsa, skriver Sara Svanlund, Lärarnas Riksförbunds 2:e vice ordförande i ett pressmeddelande.

Nu satsar dock Lärarnas Riksförbund tillsammans med ett antal andra aktörer på att förbättra förutsättningarna för unga att få information och hjälp med psykisk ohälsa. Arvsfonden har beviljat fem miljoner kronor till en ny webbsida om psykisk ohälsa. En sida som ska rikta sig till barn och unga, deras föräldrar och skolpersonal och ge information och stöd.

–  Den nya sidan kan komplettera de resurser som redan finns men också visa på att det krävs mer resurser för att täcka behoven, fortsätter Svanlund.

Det är Lärarnas riksförbund tillsammans med Sveriges Psykologiförbund, Sveriges Elevkårer och Stiftelsen Företagsam som tillsammans ska skapa webbsidan.

– Genom en webbplats för unga om psykisk ohälsa hoppas vi nu kunna bryta den här trenden och se till att fler unga får tillgång till den hjälp de behöver och stöd för att nå en gymnasieexamen, skriver Emily Storm, verksamhetsansvarig för Psykologiguiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.