”Vi kommer att bullra en del” säger Johan Svensson, Försvarsmaktens produktionschef, om hur de sex orterna kommer att påverkas av återetableringen. Foto: SVT

Nya byggnader och militärfordon – så kommer återetableringen av regementen att märkas

Uppdaterad
Publicerad

För de sex orter som berörs när regementen återetableras väntar bland annat nya byggnader på orten och fler militärfordon på gatorna. Att bygga nytt är ett måste på flera håll då fastigheter sålts vid nedläggningen.

Riksdagen har fattat beslut om att återetablera regementena i Falun, Kristinehamn, Sollefteå, Arvidsjaur och Göteborg och en flygflottilj i Uppsala, men efter nedläggningarna i början av 2000-talet så såldes fastigheterna på kasernområdena i Falun, Kristinehamn och Sollefteå. Och även om det på någon ort skulle vara möjligt att köpa tillbaka vissa fastigheter så kommer det att behöva byggas nytt.

– Problemet är att det är många andra verksamheter som etablerat sig, så det är osannolikt att vi får full rådighet över hela de gamla regementsområdena, så det blir en utmaning, säger Johan Svensson, produktionschef på Försvarsmakten.

Dalregementet

Stärker grunden i försvaret

De nedlagda regementena återinrättas för att utbilda fler soldater. Satsningen innebär en förstärkning av Försvarsmaktens grundorganisation och är en del av det försvarsbeslut som riksdagen fattade i december.

Se klippet från regementet i Falun där Försvarsmaktens produktionschef berättar hur de sex orterna kommer att påverkas av återetableringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalregementet

Mer i ämnet