• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Oppositionen: Avgå

Uppdaterad
Publicerad

Nu kräver oppositionen i Gävle kommun att hela kommunens ekonomi granskas och att de ledande politikerna i den aktuella nämnden avgår .

– Jag skulle önska att man byter ut den politiska ledningen på berörd nämnd, säger oppositionsrådet Inger Källgren Sawela (M) till SVT Gävledala idag.

Enligt oppositionsrådet Inger Källgren Sawela (M) ville hon redan i slutet av sommaren sätta in extra kontroll över den förskingringsdrabbade nämnden eftersom man misstänkte att den missköttes ekonomiskt. Men inget formellt förslag finns bokfört och enligt kommunalrådet Carina Blank (S) har varken oppositionen eller majoriteten varit skandalen på spåren förrän den uppdagades i slutet av förra året. 

Miljonförskingring i Gävle

– Det är väl lätt att tro att man kan plocka politiska poäng i en sån här fråga, säger Carina Blank (S).

Oppositionen vill också att hela kommunens ekonomi granskas.

– Man behöver gå igenom allt från budgetrutiner till interna kontrollplaner. Man behöver också titta på hur politikerna i respektive nämnd varje månad får uppföljning om vad som händer i ekonomin, säger Inger Källgren Sawela (M).

Men kommunalrådet Carina Blank (S) ser ingen anledning att se över hela kommunens ekonomi.

– När vi har tittat på den aktuella förvaltningen så ser vi att det faktiskt bara är en enhet som berörs, säger Carina Blank (S).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Miljonförskingring i Gävle

Mer i ämnet