Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hot mot kvinnojourerna eller stärkt skydd för kvinnor och barn? Socialtjänstministern och Kvinnojouren Marie är inte överens – hör mer i klippet. Foto: Anders Hansson/SVT

Nytt lagförslag oroar Kvinnojouren Marie i Vansbro: ”Skyddade boenden kan försvinna”

Uppdaterad
Publicerad

Från kommande halvårsskifte måste skyddat boende ha särskilt tillstånd och uppfylla vissa kvalitetskrav enligt ett förslag från den förra regeringen -  som även den nya regeringen stöder. Flera kvinnojourer tror att det här kan bli problematiskt, och att kvinnor som misshandlats kanske inte kommer att kunna få skydd.

– Det kommer inte fungera utan i stället riskerar många kvinnor att inte ha någonstans att ta vägen, säger Monica Ericsson på Kvinnojouren Marie i Vansbro. Den etablerades 2005 och hjälper nu kvinnor i flera kommuner i norra Dalarna.

Ska uppfylla kvalitetskrav

Lagen kommer enligt förslaget att kräva att alla typer av skyddat boende ska uppfylla vissa kvalitetskrav och ha tillstånd för verksamheten. Det behövs inte i dag för ideella föreningar som kvinnojourer.

Flera kvinnojourer befarar nu att kravet kommer att innebära att skyddat boende helt kan försvinna på vissa orter.

Regeringen står bakom lagändringen

– Syftet med lagändringen är att både mamman och barnen ska få ett bättre skydd, säger socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönvall (M) till SVT Nyheter, och menar att det inte finns anledning till oro för de föreningar som sköter sig.

Hör Kvinnojouren Marie om farhågorna och ministern om det nya lagförslaget i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.