Placeringssamordnaren Nadine Asmar säger att hon och hennes kollegor får in förfrågningar från oseriösa aktörer. Hör henne berätta varför hon tror att ett tillståndskrav hade gjort skillnad. Foto: SVT

Skyddade boenden saknar tillståndskrav – ny lag ska få bort oseriösa aktörer

Uppdaterad
Publicerad

Skyddade boenden saknar idag kvalitetskrav och är inte tillståndspliktiga som till exempel HVB-hem. Marknaden är helt oreglerad vilket kan öppna för oseriösa aktörer, något som man sett hos socialtjänsten i Eskilstuna.

– Det har blommat med aktörer och det är många som svarar på våra förfrågningar så det har absolut blivit en marknad. Det är klart att det finns oseriösa personer, säger placeringssamordnaren Nadine Asmar på Eskilstuna kommun.

Vi har tidigare berättat om att skyddsplaceringar av kriminella har ökat kraftigt i Eskilstuna under de tre senaste åren. Kommunen arbetar nu för att sänka kostnaderna samtidigt som inflödet av personer som behöver hjälp ökar.

Vem som helst kan idag starta och driva ett skyddad boende. Till skillnad från HVB-hem så krävs inget tillstånd. HVB-hem granskas av IVO, Inspektionen för vård och omsorg, men marknaden för skyddade boenden är idag helt oreglerad.

”Finns fördelar”

Det är kommunernas socialtjänst som har ansvaret att kontrollera så att boenden håller god kvalitet. Placeringssamordnaren Nadine Asmar som placerar alltifrån avhoppare till våldsutsatta kvinnor ser gärna att skyddade boenden blir tillståndspliktiga.

– Det finns fördelar, säger hon.

Nytt lagförslag på gång

Regeringen tillsatte en utredning 2016 där man kom fram till att kvalitetskrav och tillståndsplikt för skyddade boenden borde införas från den 1 juli 2019. Men så blev det inte. I september i år meddelade regeringen istället att man planerar att lämna ett lagförslag nästa år.

I ett mejlsvar skriver socialministern Lena Hallengrens pressekreterare Sofia Brändström att lagförslaget är i första hand tänkt att stärka barnrättsperspektivet för barn i skyddat boende. Det är alltså oklart hur lagen kommer att påverka andra grupper än kvinnor och barn, regeringen kommer att återkomma i frågan.

I klippet ovan berättar Nadine Asmar varför hon tror att införandet av tillståndskrav skulle minska antalet oseriösa aktörer.

Hela mejlsvaret från regeringen:

”Förslagen kopplat till den lagstiftning som nu ses över tar sin utgångspunkt i att stärka barnrättsperspektivet för barn i skyddat boende. Frågan om skyddat boende ses dock över brett, bl.a. i förhållande till olika målgrupper. I dagsläget är det inte möjligt att säga hur lagförslaget specifik kommer att se ut i förhållande till de olika grupper som kommunerna placerar på skyddade boenden. Regeringen kommer att återkomma i frågan.

Kan även tillägga att socialnämnden, som har det yttersta ansvaret för att enskilda får det stöd och hjälp som de behöver, generellt sett har ett ansvar att verka för att brottsoffer i olika situationer får sådant stöd. Hotade personer i behov av skydd kan därför vid behov få hjälp av socialtjänsten. Det kan t.ex. handla om att få stöd och skydd i ett skyddat boende”, skriver Brändström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.