På utredningsenheten för vuxna i Eskilstuna har de idag hand om fler fall där kriminella inte längre kan bo kvar i kommunen på grund av hot. Ökningen av personer som behöver hjälp är kraftig. 2019 var antalet vårddygn 2 565, men hittills i år ligger siffran på 7 067 och prognosen vid årets slut väntas landa på 10 600 vårddygn.
Det är placeringssamordnaren Nadine Asmar och hennes kollegor som ska se till att hitta rätt boende samtidigt som de försöker hålla nere kostnaderna. Priset för ett vårddygn varierar men det kan kosta upp till 2000 kronor, ibland kan det vara dyrare än så.
– Vi har inget ramavtal och det gör att vi varje gång går in i en direktupphandling med den aktören som vi väljer att placera i. Den aktören som kan erbjuda bäst vård för bästa pris får placeringen, säger Nadine Asmar.
Nya riktlinjer
Det har tidigare saknats riktlinjer för skyddsplacering av just kriminella, men socialnämnden klubbade nyligen igenom ett beslut om riktlinjer som ska ge tydligare ramar för vad som gäller vid skyddsplaceringar.
– Ju bättre en avhopparverksamhet fungerar desto dyrare blir kostnaderna initialt för kommunen. Men sedan handlar det givetvis om inflödet av kriminella som ökar i en kommun som Eskilstuna, säger socialnämndens ordförande Göran Gredfors (M).
Hur ser du på det?
– Det är förjävligt. Någonstans har vi misslyckats, och det är klart att det är ett misslyckande om kriminaliteten ökar i den takt som den gör idag, säger han.
Unga under 18 år behöver skydd
Enligt socialarbetare som SVT pratat med ökar även antalet unga under 18 år som behöver skyddsplaceras.
– Det stämmer och är en jättetråkig utveckling, säger Tarja Hyvönen.
Kommunen hoppas nu på att den brottsförebyggande satsningen ”Trygga Unga” ska ge resultat. Men det kommer att ta tid eftersom det är en långsiktig satsning.
Tror du att fler kommer att behöva skyddsplaceras?
– Jag tror att det kommer att fortsätta eftersom att vi ser att fler är i stort behov av skydd, säger Tarja Hyvönen.
I klippet ovan berättar placeringsamordnaren Nadine Asmar hur hon tänker när hon gör en placering och enhetschefen Tarja Hyvönen berättar varför hon tror att fler behöver skyddsplaceras än tidigare.