”Mitt drömscenario är ett nationellt center med ett team som lotsar dig från a till ö”, säger Anen Makboul, samordnare i Haninge kommun. Foto: Emmanuel Royer/SVT

Kommuner vill se statligt ansvar för avhoppare

Uppdaterad
Publicerad

Stödet till gängkriminella som vill hoppa av varierar stort i landet. Flera av de kommuner som haft flest skjutningar de senaste åren saknar organiserad avhopparverksamhet, och många kommuner vill att staten ska ta ett större ansvar.

För den som vill lämna ett kriminellt gäng kan stödinsatser från samhället vara avgörande för att avhoppet ska lyckas.

– När det kommer till gängassocierad kriminalitet är problematiken rejält komplicerad, säger Kristina Alstam, forskare i socialt arbete vid Göteborgs Universitet.

Kriminella avhoppare

– Man kan inte bo var som helst, man kan inte vara vän med vem som helst, säger hon.

Personen kan även behöva samtalsstöd som är tillgängligt dygnet runt, hjälp med att färdigställa grundskola och att hitta ett jobb.

Stora skillnader i vad som erbjuds

SVT har kontaktat de 21 kommuner som har haft flest skjutningar sedan 2018 och frågat vilken typ av stöd som erbjuds gängkriminella som vill hoppa av. Svaren vi fått visar att skillnaderna i landet är stora.

I storstäderna finns sen flera år tillbaka sådana strukturer – men en tredjedel av de tillfrågade kommunerna säger att de saknar strategier för att hjälpa avhoppare. En av dessa kommuner är Kristianstad.

– Det är lite naivt att tro att en kommunsamordnare ska göra någon skillnad, säger Radovan Javurek (L), ordförande för arbete- och välfärdsnämnden i Kristianstad.

Kristianstad vill istället se ett nationellt avhopparprogram. Och det är de inte ensamma om. En majoritet av kommunerna som SVT har varit i kontakt med säger att de önskar nationell styrning, för att exempelvis göra det lättare att flytta en avhoppare till en annan kommun.

Avhopparprogram blev till en samordnare

I regeringens 34-punktsprogram från 2019 lovade man ett nationellt avhopparprogram. Men något sammanhållet program har det hittills inte blivit. Istället har en tillfällig samordnare tillsatts.

Anen Makboul, brottsförebyggande samordnare i Haninge kommun, tycker att regeringen har varit otydlig i sin kommunikation.

– Det blir inte bra, här har man väntat och haft stora förväntningar på det, och då har man bromsat själva utvecklingsarbetet med att starta upp en egen enhet eller samverkan, även om man givetvis har fortsatt jobba med problematiken, säger Anen Makboul.

Han menar att det behövs ett nationellt center dit mindre och mellanstora kommuner kan skicka personer som vill hoppa av.

– Jag tror att man måste samverka med andra precis som de kriminella gör, de går ju över kommungränserna, säger han.

Så gjorde vi undersökningen

SVT skickade ut en enkät till de 21 kommuner där det sedan 2018 har varit 15 skjutningar eller fler. Kommunerna fick svara på ett antal frågor om deras stöd och hjälp till kriminella avhoppare. Alla 21 kommuner har deltagit i enkäten. 

Kommunernas avhopparstöd 

På svaret om kommunen erbjuder avhopparstöd har en majoritet svarat att de gör det. Svaren om hur stödet ser ut varierar dock stort. Vår tolkning är att minst sju kommuner inte har en specifik verksamhet, utan erbjuder hjälp inom den ordinarie socialtjänsten. 

Dessa kommuner är: 

Västerås 

Borås  

Kristianstad 

Jönköping 

Halmstad 

Landskrona 

Gävle  

Några av nämnda kommuner har påbörjat arbetet med att utveckla stödet för avhoppare. 

Nationellt avhopparprogram 

Vi ställde också frågan ”hade ni önskat att det infördes ett nationellt avhopparprogram? Motivera gärna varför/varför inte”. 

15 av 21 kommuner svarar att de önskar att avhopparverksamheten samordnades genom någon form av nationellt program. Detta för att exempelvis lättare kunna flytta en avhoppare till en annan kommun. Två kommuner är tveksamma till ett nationellt program, fyra kommuner har inte svarat på frågan. 

De 21 kommuner som har haft flest skjutningar 2018 – augusti 2021: 

Stockholm: 198 st 

Malmö: 112 st 

Göteborg: 93 st 

Uppsala: 72 st 

Södertälje: 39 st 

Botkyrka: 34 st 

Västerås: 34 st 

Eskilstuna: 27 st 

Helsingborg: 27 st 

Huddinge: 26 st 

Sigtuna: 24 st 

Örebro: 20 st 

Järfälla: 19 st 

Kristianstad: 18 st 

Jönköping: 18 st 

Haninge: 17 st 

Halmstad: 17 st 

Landskrona: 15 st 

Borås: 15 st 

Norrköping: 15 st 

Linköping: 15 st

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriminella avhoppare

Mer i ämnet