Rektorn vid Vikarbyns förskola i Rättvik Mia Laggar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mia Laggar, rektor för Rättviks förskolor, om konsekvenserna av att förskollärarutbildningen vid Högskolan Dalarna inte kommer igång. Foto: Anders Hansson/SVT

Oro för stoppet av förskollärarutbildningen i Dalarna: ”Barnen blir lidande”

Uppdaterad
Publicerad

Stor risk för brist på förskollärare – det säger flera rektorer till SVT Dalarna efter att Högskolan Dalarna har fått ett preliminärt yttrande om att de inte beviljas tillstånd för examinering av förskollärare.

Det kommer att dröja lång tid innan Högskolan kan examinera förskollärare. Kanske ända till 2030 förutsatt att utbildningen kan starta inom några år, det menar Mia Laggar, rektor för Vikarbyns förskolor i Rättvik. Hon är nu är orolig för den framtida personalförsörjningen.

– Det är lång tid, bara i Rättvik har vi omkring 20 pensionsavgångar fram till dess, säger Mia Laggar.

Försöker mildra effekten

Vid Högskolan Dalarna försöker man nu att hitta lösningar så att kommunerna runt om i Dalarna inte ska drabbas av personalbrist gällande förskollärare.

– Vi för nu en dialog med kommuner och andra lärosäten i landet för att kunna mildra effekterna av det här, säger Jonas Tosteby, vice rektor vid Högskolan Dalarna.

Även stor oro gällande personalförsörjningen i Falun

– Det kommer att få förödande konsekvenser. Vi har haft ett samarbete med högskolan där vi erbjudit praktikplatser för studenterna vilket har gett en naturlig väg in till jobb, säger Anette Blomqvist som ansvarar för de kommunala förskolorna i Falun.

Inom Falu kommun finns totalt 51 förskolor och varje år sker ett antal nyrekryteringar för att ersätta till exempel pensionsavgångar.

– Vi har stora pensionsavgångar framför oss de närmaste åren, och redan nu tar vi in pensionärer som får fylla upp vikarieutrymmen, säger Anette Blomqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.