en man i glasögon står framför en tegelbyggnad

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så kommer beredskapen in i matstrategin och den här kommunen sticker ut – tre frågor och svar om lokal mat och beredskap i livsmedelsstrategin. Foto: Johan Lindgren/SVT

Oroligheter i omvärlden påverkar Dalarnas livsmedelsstrategi

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår regeringens arbete med att uppdatera den nationella livsmedelsstrategin som har som mål att öka produktionen av livsmedel i Sverige. Nu väntas beredskapen för störningar inom livsmedelskedjan få ett ökat utrymme.

– Oroligheterna runt omkring oss har gjort beredskapsperspektivet mer påtagligt. Vi förväntar oss att det kommer att bli mer uttryckt i den reviderade versionen, säger Sten-Rune Lundin på Länsstyrelsen Dalarna.

Arbetet med Dalarnas livsmedelsstrategi utgår ifrån den nationella strategin, så därför kommer även den regionala strategin att uppdateras.

Enligt Sten-Rune Lundin har beredskap för störningar i livsmedelsförsörjningen indirekt redan varit en del av den befintliga strategin.

– Vi pratade inte om beredskap när vi fick den – då var det att öka produktionen, men att öka produktionen är ju i sig ett sätt att stärka sin beredskap, säger han.

Ett pågående arbete

Arbetet med livsmedelsstrategin är enligt Lundin ett långsiktigt strategiskt arbete och det kan därför vara svårt att se konkreta exempel på vad som görs för att öka användningen av lokalt producerade råvaror.

– Det finns goda exempel, vi kämpar dock med att självförsörjningsgraden fortsatt ligger på en låg nivå, säger Sten-Rune Lundin.

Vad är Livsmedelsstrategin?

Bakom Sveriges livsmedelsstrategi ligger visionen om att Sverige 2030 har en globalt konkurrenskraftig, innovativ, hållbar och attraktiv livsmedelskedja att verka i.

Den inhemska livsmedelsproduktionen ska öka samtidigt som de nationella miljömålen uppfylls. Syftet är att skapa tillväxt, fler jobb och en ökad självförsörjningsgrad av livsmedel.

Det övergripande målet består av tre områden:

  • Regler och villkor
  • Konsument och marknad
  • Kunskap och innovation

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.