– Oroligheterna runt omkring oss har gjort beredskapsperspektivet mer påtagligt. Vi förväntar oss att det kommer att bli mer uttryckt i den reviderade versionen, säger Sten-Rune Lundin på Länsstyrelsen Dalarna.
Arbetet med Dalarnas livsmedelsstrategi utgår ifrån den nationella strategin, så därför kommer även den regionala strategin att uppdateras.
Enligt Sten-Rune Lundin har beredskap för störningar i livsmedelsförsörjningen indirekt redan varit en del av den befintliga strategin.
– Vi pratade inte om beredskap när vi fick den – då var det att öka produktionen, men att öka produktionen är ju i sig ett sätt att stärka sin beredskap, säger han.
Ett pågående arbete
Arbetet med livsmedelsstrategin är enligt Lundin ett långsiktigt strategiskt arbete och det kan därför vara svårt att se konkreta exempel på vad som görs för att öka användningen av lokalt producerade råvaror.
– Det finns goda exempel, vi kämpar dock med att självförsörjningsgraden fortsatt ligger på en låg nivå, säger Sten-Rune Lundin.
Vad är Livsmedelsstrategin?
Bakom Sveriges livsmedelsstrategi ligger visionen om att Sverige 2030 har en globalt konkurrenskraftig, innovativ, hållbar och attraktiv livsmedelskedja att verka i.
Den inhemska livsmedelsproduktionen ska öka samtidigt som de nationella miljömålen uppfylls. Syftet är att skapa tillväxt, fler jobb och en ökad självförsörjningsgrad av livsmedel.
Det övergripande målet består av tre områden:
- Regler och villkor
- Konsument och marknad
- Kunskap och innovation
Källa: Livsmedelsverket