Två elever står på skolans potatisåker och pratar om årets potatisskörd

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med eleverna till naturbruksgymnasiet i Rättvik där man producerar potatis och kött till kommunens verksamheter. Foto: Johan Lindgren/SVT

Rättvik är självförsörjande på kött och potatis – skoljordbruket täcker årsbehovet

Uppdaterad
Publicerad

Behovet av en ökad självförsörjning i kommunerna kommer att bli större framöver. I Rättvik är det redan en självklarhet att de livsmedel som kommunens gymnasieskola producerar tas om hand i de kommunala köken.

– Det här stärker vår verksamhet, säger Nina Prosén, kostchef i Rättviks kommun.

Under snart tjugo år har man i Rättviks kommun arbetat med att öka andelen lokalt framställda råvaror i de måltider som kommunen serverar i förskolor, skolor och äldreomsorgen. I projektet ”Återtaget” har man haft som målsättning att återta en egen produktion av kött och Kravmärkt potatis.

– Produktionen av kött och potatis räcker idag till vår verksamhet i stort sett året runt, vi behöver bara köpa in en liten del, säger kostchefen Nina Prosén.

Behov av ökad beredskap

Den nationella livsmedelsstrategin som har som målsättning att öka produktionen av livsmedel kommer inom kort att uppdateras.

– På grund av oroligheter runtomkring oss så förväntar vi oss att beredskapsperspektivet blir mer uttryckt i den reviderade livsmedelsstrategin, säger Sten-Rune Lundin på Länsstyrelsen Dalarna.

Ökar självförsörjningen

Förutom att öka kvalitén och minska transporter har projektet i Rättvik också syftat till att öka självförsörjningen i kommunen. Idag ser man att tillgången till råvaror från skolan också ökar beredskapen.

– Vi ser det som finns på skolan som en tillgång. Vi vet också att vi har en bra kontakt med slakteriet och kan få till transporter om dessa inte skulle fungera, säger Nina Prosén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.