Under snart tjugo år har man i Rättviks kommun arbetat med att öka andelen lokalt framställda råvaror i de måltider som kommunen serverar i förskolor, skolor och äldreomsorgen. I projektet ”Återtaget” har man haft som målsättning att återta en egen produktion av kött och Kravmärkt potatis.
– Produktionen av kött och potatis räcker idag till vår verksamhet i stort sett året runt, vi behöver bara köpa in en liten del, säger kostchefen Nina Prosén.
Behov av ökad beredskap
Den nationella livsmedelsstrategin som har som målsättning att öka produktionen av livsmedel kommer inom kort att uppdateras.
– På grund av oroligheter runtomkring oss så förväntar vi oss att beredskapsperspektivet blir mer uttryckt i den reviderade livsmedelsstrategin, säger Sten-Rune Lundin på Länsstyrelsen Dalarna.
Ökar självförsörjningen
Förutom att öka kvalitén och minska transporter har projektet i Rättvik också syftat till att öka självförsörjningen i kommunen. Idag ser man att tillgången till råvaror från skolan också ökar beredskapen.
– Vi ser det som finns på skolan som en tillgång. Vi vet också att vi har en bra kontakt med slakteriet och kan få till transporter om dessa inte skulle fungera, säger Nina Prosén.