• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

en man på länsstyrelsen och odling med en odlare i bakgrunden

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur Dalarna ska öka försörjningsgraden. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

Självförsörjningsgraden i Dalarna minskar – så vill länsstyrelsen vända trenden

Uppdaterad
Publicerad

Det vi i Dalarna äter som är producerat i länet, alltså självförsörjningsgraden, har minskat de senaste två åren. Det visar en ny rapport av Länsstyrelsen Dalarna, Dalarna Science Park, Region Dalarna, LRF och Offentlig gastronomi.

– Vi ser en minskning i livsmedelsproduktionen här, vilket förvånar oss, säger Sten-Rune Lundin, rådgivare och projektledare på Länsstyrelsen.

Han anser att det finns utrymme att odla mer i länet än vad som görs i dag.

Rapporten som heter Dalarnas livsmedelskedja 2022 är en sammanställning av fakta om livsmedelsbranschen i länet, som visar att Dalarna inte lever upp till målet som sattes 2018, om att öka den inhemska livsmedelsproduktionen.

Lyfter problemet med rapporten

– Vi har gått åt helt fel håll än mot vad ambitionen är i livsmedelsstrategin som antogs för sex år sedan. Den innebär att vi måste öka produktionen, vilket vi alltså inte lyckats med. Vi vill lyfta upp det här som en problematik, säger rådgivaren Sten-Rune Lundin.

Vad kan man som konsument göra för att försöka öka självförsörjningsgraden i Dalarna? Hör rådgivarens tips i klippet.

Mer om rapporten:

• Räknat i vikt ligger självförsörjningsgraden på 42 procent i Dalarna. Av det vi stoppar i oss kommer alltså 42 procent från länet. Resten är import. När samma beräkning görs för Sverige som helhet blir självförsörjningsgraden 67 procent.

• Huvuddelen av de livsmedel som köps in till Dalarna är sådant som skulle kunna produceras i länet.

• Bara 10 procent av livsmedelsråvarorna är sådana som inte kan produceras lokalt, till exempel exotiska frukter, kaffe, te och ris.

Källa: Rapporten Dalarnas livsmedelskedja 2022/Sten-Rune Lundin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.