Han anser att det finns utrymme att odla mer i länet än vad som görs i dag.
Rapporten som heter Dalarnas livsmedelskedja 2022 är en sammanställning av fakta om livsmedelsbranschen i länet, som visar att Dalarna inte lever upp till målet som sattes 2018, om att öka den inhemska livsmedelsproduktionen.
Lyfter problemet med rapporten
– Vi har gått åt helt fel håll än mot vad ambitionen är i livsmedelsstrategin som antogs för sex år sedan. Den innebär att vi måste öka produktionen, vilket vi alltså inte lyckats med. Vi vill lyfta upp det här som en problematik, säger rådgivaren Sten-Rune Lundin.
Vad kan man som konsument göra för att försöka öka självförsörjningsgraden i Dalarna? Hör rådgivarens tips i klippet.
Mer om rapporten:
• Räknat i vikt ligger självförsörjningsgraden på 42 procent i Dalarna. Av det vi stoppar i oss kommer alltså 42 procent från länet. Resten är import. När samma beräkning görs för Sverige som helhet blir självförsörjningsgraden 67 procent.
• Huvuddelen av de livsmedel som köps in till Dalarna är sådant som skulle kunna produceras i länet.
• Bara 10 procent av livsmedelsråvarorna är sådana som inte kan produceras lokalt, till exempel exotiska frukter, kaffe, te och ris.
Källa: Rapporten Dalarnas livsmedelskedja 2022/Sten-Rune Lundin