Landshövding Helena Höij

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Skulle behöva öka vår kornproduktion” – Landshövding Helena Höij kommenterar läget för Dalarnas livsmedelsförsörjning. Foto: Gunilla Wikström/SVT

Landshövdingen hoppfull om självförsörjning – ”Tror det finns goda förutsättningar”

Uppdaterad
Publicerad

Självförsörjningsgraden i Dalarna är låg. Men nu finns en ambition och strategi som länsstyrelsen hoppas ska göra skillnad.

– Jag tror det finns goda förutsättningar, säger landshövding Helena Höij.

Vid en träff på Erkers lantgård berättade inblandade om insatser som görs och varför livsmedelsproduktionen gått ner.

– Osäkerheten har varit väldigt stor de senaste åren. Kriget i Ukraina gjorde att omkostnaderna ökade kraftigt och väldigt rörliga priser gör att man inte vågar satsa och investera, säger Anita Boman Daniels, ordförande inom Lantbrukarnas Riksförbund LRF i Dalarna.

Låg självförsörjningsgrad

I Dalarna ligger självförsörjningsgraden på 42 procent, jämfört med 67 procent i riket.

90 procent av de livsmedel som köps in till länet skulle kunna produceras här. Övriga livsmedel utgörs av till exempel exotiska frukter, kaffe och ris.

Tung regelbörda

Anita Boman Daniels vill få hjälp från politikerna med att minska antalet regler som producenterna behöver förhålla sig till.

– En djurgård kan ha 400 regler. Det kostar ju pengar och sätter press på lantbrukaren.

Stöd till yngre lantbrukare

Hon beskriver lantbrukarna som en gammal yrkeskår där generationsväxlingen är en utmaning.

– Det måste komma in fler yngre. Det sker viss stöttning som att man kan få extra stöd om man är under 40 år och startar en ny verksamhet. Även om det inte är ett barn som tar över kan man få hjälp med att hitta en yngre som vill satsa, säger LRF:s dalaordförande Anita Boman Daniels.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.