Den man som körde ihjäl en 14-årig flicka i Orsa i november var dömd till skyddstillsyn och fick enligt domen inte dricka alkohol. Som stöd för att hålla sig nykter skulle han genomföra digitala blåskontroller hemma, med hjälp av en teknik som socialtjänsten i Borlänge övergett.
– Det var mycket tekniskt krångel tyckte vi, och det äventyrade rättssäkerheten för de personer som vi ska hjälpa, säger Sarah Albenius Öhrn, biträdande enhetschef missbruksenheten Borlänge kommun.
Alkomätare kopplad till mobiltelefon
Mannen som körde ihjäl den 14-årig flicka Orsa hade ett långt straffregister. Så sent som i september förra året dömdes han till skyddstillsyn och alkoholavvänjande behandling. Tingsrätten ansåg att det brott han dömdes för hade ett straffvärde på en dryg månads fängelse. Men eftersom han gick med på behandling slapp han det. Som stöd för att hålla sig nykter skulle han tre gånger dom dagen göra blåstest hemma, i en alkomätare kopplad till en mobiltelefon.
Rättsosäkert
Socialtjänsten i Borlänge som har testat den här tekniken har slutat eftersom de inte ansåg att det gick att upprätthålla rättssäkerheten. Personer som dömts till skyddstillsyn med föreskrift om vård ska enligt Sarah Albenius Öhrn rapporteras till frivården direkt när de inte följer föreskrifterna.
– Vi rapporterar första gången de gör avsteg, säger hon.
I Orsa används blåstekniken
Socialtjänsten i Orsa kan av sekretesskäl inte uttala sig specifikt om den man som orsakade den 14-åriga flickans död, men säger att de generellt inte ser något problem med rättssäkerheten kring den här typen av teknik eftersom de endast använder den i öppenvården – som är helt frivillig.
-Det är inget tvång i den här insatsen. Det sker i öppenvården och öppenvården är alltid frivillig, säger Marie Jangmyr Sundin, enhetschef för individ- och familjeomsorg Orsa.