Det finns över 5 000 naturreservat i hela Sverige, varav 376 stycken ligger i Dalarna.
– Ändamålet med naturreservat är att bevara området men det är också viktigt för friluftslivet. Vi har under det senaste året sett hur betydelsefullt det är att ha fina områden att besöka, säger Jemt Anna Eriksson som är enhetschef på enheten för naturskydd på Länsstyrelsen Dalarna.
Kommunerna gör ett viktigt jobb
Enligt Naturvårdsverket utgör naturreservaten cirka 85 procent av den yta i Sverige som är skyddad med stöd av miljöbalken. Reservat bildas för att till exempel bevara den biologiska mångfalden, vårda värdefulla naturmiljöer och för kunna möta det behov av områden som är till för friluftslivet.
Under 2020 bildades 131 nya reservat i hela Sverige – 15 stycken i Dalarna, vilket är flest i landet. Fyra av dem är kommunala och elva har bildats av Länsstyrelsen.
– Det är en stor och betydelsefull roll som som kommunerna spelar, flera av dem är helt fantastiska på att arbeta med naturvård, säger Jemt Anna Eriksson.
”Tänk på att vi är besökare i området”
Naturreservaten är till för att skydda naturen och därför är det viktigt att komma ihåg att vi är besökare i den som inte ska lämna spår efter oss säger Jemt Anna Eriksson.
– Titta på vad det finns för regler för naturreservatet du ska besöka, titta om det finns till exempel grillplats och utedass som kan underlätta ditt friluftsliv och ta med dig skräpet.
Reservat som bildades i Dalarna 2020:
Kommunala:
Utökning av Alderängarna (Mora)
Björnöarna, Våckelbergets skogar (Falun)
Plintsberg (Leksand)
Statliga:
Grå-Lars Knipen, Nysundsberget, Risberget, Sörbäcken (Malung-Sälen)
Kockoraberget (Ludvika)
Nifelhems naturreservat (Rättvik)
Sörmyren-Hynsån (Falun)
Skärmyrlok (Mora)
Tomossen, Tures äng (Borlänge)
Översjöåsen (Älvdalen)