• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Över 6 400 anmälda till Sverige möts – här träffas David och Pelle

Uppdaterad
Publicerad

Pelle Andersson tycker att Sverige skulle må bra av mer feminism och att vi borde äta mindre kött för klimatets skull. David Stenback menar att köttätande är naturligt och att feminismen har gått för långt. Nu möts de för att prata om brännande frågor – frågor som delvis splittrar och delar Sveriges befolkning.

– Man lever i sin lilla filterbubbla, de vänner och bekanta man har tycker oftast som en själv, säger Pelle Andersson.

Över 6 400 personer har anmält sig till SVT:s projekt Sverige möts. Ett projekt som erbjuder människor som har olika åsikter att träffas och samtala om engagerande frågor.

Dalarna – Klimatet i fokus

”Det blir vi mot dem”

David Stenback från Djurås och Pelle Andersson från Borlänge är två av alla som anmält sig för att mötas och prata.

– Det blir en polarisering i Sverige. Det blir vi emot dem, stad mot landsbygd, höger mot vänster. Därför skulle jag vilja träffa någon som inte tycker som jag för att kanske få bort den här demoniserade känslan, säger Pelle Andersson.

Följ David och Pelles möte i klippet – och hör om överraskningarna om saker som förenar.

När pratade du senast med någon som inte tycker som du? Här kan du anmäla dig till Sverige möts eller bara kika in och få veta mer om projektet.

Om Sverige möts

Inspirationen till projektet kommer från den tyska tidningen die Zeit som har intresserat sig för polariseringen i det tyska samhället. Idag har tidningen matchat ihop 16 000 personer med olika åsikter som har träffats och pratat med varandra. Responsen har varit bra och de som har deltagit har uppskattat att i lugn och ro få lyssna på och samtala med någon som har en annan uppfattning än en själv. Projektet har även genomförts i Danmark och Norge.

Nu prövar SVT också konceptet och så här går det till:

Ni som anmäler er här får svara på sju frågor som vi vet delar svenska folket åsiktsmässigt, de är framtagna med hjälp av opinionsinstitutet Novus. Efter några veckor blir ni automatiskt hopmatchade med någon som tycker olika i flera av frågorna. För att matchningen ska fungera behöver ni också svara på några ytterligare frågor om er själva så vi kan hitta någon som inte bor för långt bort.

Vi kan inte garantera att alla som anmäler sig blir matchade – dvs att det går att hitta någon som tycker olika i närområdet.

När matchningen väl är gjord får ni ett besked och en mejladress till den ni kan möta. Vi uppmuntrar er att lära känna varandra lite grann via mejl innan ni bestämmer ert möte.

Ni kan ses på två sätt. Antingen väljer ni att ses själva och tar då ansvar för hur det enskilda mötet genomförs och att ni behandlar varandra respektfullt. Vi rekommenderar i så fall att ni träffas på en offentlig plats. Ni kan också välja att ses på någon av de åtta platser runt om i Sverige som SVT anordnar den 23 november.

En viktig ingrediens för ett givande samtal är att lyssna på den andres argument. Hot eller hat är inte acceptabelt. Syftet med mötet är inte att få någon att ändra åsikt utan att ni som medverkar ska få möjlighet att delta i ett spännande och intressant samtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Klimatet i fokus

Mer i ämnet