Starka åsikter om varg: ”Är rädd vad folk ska tycka”

Uppdaterad
Publicerad

Jill Magnusson driver en butik i Dalfors utanför Furudal i Rättviks kommun. Hon är trött på vargfrågan, och skulle vilja att människor i storstäderna fick ett annat perspektiv på frågan.

– Nu ska jag vara oförskämd och säga att de kan ju komma och hämta dem här och ge dem till stockholmarna, för de tycks gilla vargarna så varför inte?

300 vargar i Sverige

Det finns idag cirka 300 vargar i Sverige – reviren sträcker sig i höjd med Sundsvall i norr och Motala i söder. Vargen väcker känslor och åsikterna om den svenska vargstammens vara eller inte vara engagerar.

Vargar i Dalarna

Hans Linell i Sunnanhed i Rättviks kommun menar att vargfrågan är känslig och att vargen ställer till med problem för honom vid jakten.

– Vi kan inte jaga som vi vill med löshund, säger han. 

”Ganska kontroversiell fråga”

Linnéa Eriksson är volontär på Stiftsgården i Rättvik. Hon är inte bekväm med att säga vad hon tycker i vargfrågan.

– Det är en ganska kontroversiell fråga, och det gör att jag har svårt att ta ställning, för man blir rädd för vad folk ska tycka.

– I Värmland upplever jag att den är väldigt känslig, men jag har även pratat med några kollegor och det verkar vara likadant här.

”Vargen ska vara i skogen”

Pensionären Eva Johansson är inte skarpt emot vargarna, men tycker att de ska hållas ute i skogen, långt från människor och allmänhet.

– Den får inte gå genom bebyggelse och hus och hem. Den ska vara i skogen.

Här kan du följa en varg under tre månader, se var vargarna finns och i vilken utsträckning de angriper boskap och sällskapsdjur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargar i Dalarna

Mer i ämnet