Dalarna ingår i ett större rovdjursförvaltningsområde där länen Gävleborg, Uppsala, Västmanland, Örebro, Värmland, Västra Götaland och Stockholm också ingår. Miniminivån för varg i det området är 225 vargar.
– Det är en besvikelse att det inte blev någon jakt men det är inte oväntat, säger Anders Gravsjö, ordförande i Jägareförbundet Dalarna.
”Bäst kontroll i världen på vargarna”
Länsstyrelsens senaste inventering visade att antalet vargar i Dalarna halverats på ett år. Trots det menar Anders Gravsjö att det finns både ett behov och utrymme i vargstammen för att jaga vargar i Dalarna.
– Den inventeringen var väl korrekt där och då men vi vet ju att stammen är otroligt rörlig. Tittar man på sommarens rovdjursattacker så var merparten vargar som inte är födda i länet utan kommer utifrån.
Caroline Dickson, chef på enheten för viltförvaltning på Länsstyrelsen Dalarna, står fast vid att det inte finns tillräckligt med varg i länet för att motivera licensjakt.
– Sverige har bäst i kontroll i världen på sina vargar. Även om det inte alltid är spårsnö så har vi bra koll och vi DNA-analyserar spillning så vi vet vilka vargar det är också, säger Caroline Dickson.
30 vargar får skjutas i Sverige
Inte heller under 2024 beviljade Länsstyrelsen någon licensjakt på varg i Dalarna men 2023 fick 14 vargar skjutas i två revir som sträckte sig över Dalarna, Västmanland, Örebro samt Gävleborg. Ingen varg sköts i Dalarna under den jakten, enligt Rovbase.
Totalt får 30 vargar utspridda i fem revir skjutas i Sverige under licensjakten 2025. I Värmland, Västmanland och Örebro får totalt 24 vargar skjutas.
Så går inventeringen av varg till
Inventering av varg pågår från 1 oktober till 31 mars.
Vid inventeringar registrerar man familjegrupper, vargpar som hävdar revir samt föryngringar under inventeringsperioden.
Det totala antalet vargindivider i såväl revir som ensamma vandringsvargar beräknas därefter med hjälp av en omräkningsfaktor.
Övervakningen sker med hjälp av spårning på snö, viltkameror samt DNA-analyser från urin och spillning.
Källa: Länsstyrelsen Dalarna